Pivo z tupláků a maso z tuňáků. Pivovar Matuška pořádá Broumyfest 2025
Pivní festival Broumyfest je lehce nadsazenou odpovědí Pivovaru Matuška na Oktoberfest. Druhý ročník lokální pivní slavnosti láká 11. října do vsi Broumy nejen na pivo nalévané z dřevěných sudů do tupláků a různorodou hudební produkci, ale také na netradiční tuňákovou „zabijačku” a občerstvení z čerstvého rybího masa.
„V Praze máme Automat, ale v Broumech to všechno vzniklo a Pivovar tu funguje od svého vzniku. Proto nám přijde důležité vracet něco zpátky a naši verzi Oktoberfestu uspořádat právě tady,” vysvětluje vznik spolumajitel pivovaru a jeden z iniciátorů akce Adam Matuška. Letošní ročník proběhne v prostorech Pivovaru Matuška v sobotu 11. října od 12 do 22 hodin. Co se chystá?
Pivo
Stejně jako na Oktoberfestu se bude pivo nalévat nikoliv do půllitrů, ale rovnou do tupláků. „Tradiční atmosféru pivního festivalu podtrhnou dřevěné pivní sudy vyráběné tradičním historickým způsobem zapůjčené od Plzeňského Prazdroje, ze kterých se bude pivo vylévat samospádem, takže tak, jak se to dělalo před 150 lety. Budete moct ochutnat 5 druhů našich spodně kvašených piv, konkrétně Märzen, Desítka, Dvanáctka, Wet hop a Svatováclavské,” láká Adam Matuška.
Jídlo
Oktoberfest po česku? Spíš po Matuškovsku. Koho jiného by napadlo na pivní akci místo grilovaného prasete nebo stánku s hamburgery připravit bourání dvou šedesátikilových tuňáků, kteří se budou porcovat „od čumáčku po ocásek“ přímo na místě? „Tuňáky ulovili v Indickém oceánu místní rybáři metodou na udici, která je šetrnější, snižuje stres ryby a tím i obsah histaminu v mase. Tento tradiční a udržitelný způsob rybolovu je kvalitnější alternativou k masovým vlečným sítím,“ vysvětluje Michal Pravda, kreativní šéfkuchař, který se zároveň postaral o vytvoření menu.
Jídlo bude servírované tak, aby co nejvíc vynikla chuť masa a zároveň se maximálně využila celá ryba. Bude se podávat miso polévka s tuňákem a tofu, sashimi – syrové rybí maso se sójovou omáčkou, sushi ve variantě nigiri, dva druhy tataráku, steak z tuňáka s demi glace z kostí, rýží a salátem a tuňák v tempuře.
Hudba
Na akci budou tři vyhřívané stany a s nimi tři různé atmosféry. V prvním se o hudební doprovod postará harmonikář, ve druhém bude místní kapela vyhrávat s klasické šlágry včetně songů Míši Tučného a v posledním bude se svou produkcí DJ, kterého můžete znát třeba od Dvou Kohoutů.
„Když jsme letos s naším pivem Broumy vyhráli World Beer Cup, nejprestižnější světové ocenění, jeli jsme domů do Broum a uspořádali tu sousedskou slavnost, kde jsme čepovali Broumy – oficiálně nejlepší pivo ve své kategorii na světě. Lokální akce máme prostě rádi. Tentokrát lákáme i přespolní. Zabijačka tuňáků, pivo z tupláků, vyhřívané stany s různorodou hudební produkcí a atmosférou – to za výlet na Křivoklátsko za každého počasí stojí. Tak přijeďte a užijte si broumský Oktoberfest,” zve Adam Matuška na Broumyfest 2025.
O pivovaru Matuška
Rodinný minipivovar Matuška vznikl v roce 2009, kdy sládek Martin Matuška na Velikonoční pondělí uvařil první várku tmavého spodně kvašeného speciálu. Na jeho práci dnes navazuje syn Adam. Pivovar sídlící v Broumech spojuje tradici s moderními pivovarnickými postupy a řadí se mezi přední české minipivovary. Jeho piva pravidelně získávají ocenění doma i v zahraničí, nejnověji bylo pivo Broumy oceněné zlatem na World Beer Cup 2025 v americkém Indianapolis v kategorii Kellerbier, sklepní pivo.