A5 Zpěv vzácných houslí

Hudba

O Prvním houslovém koncertu Bohuslava Martinů říká jeho ostravský interpret Josef Špaček, že je technicky náročný, až „hraničně napsaný“. Orchestr bude řídit šéfdirigent JFO, Vasilij Sinajskij.

Antonín Dvořák
Polednice, symfonická báseň op. 108

Bohuslav Martinů

Koncert pro housle a orchestr č. 1 H.226

Petr Iljič Čajkovskij
Symfonie č. 5 e moll op. 64

Dvořákovy čtyři symfonické básně na náměty z Erbenovy sbírky Kytice vznikly roku 1896 a zahajují skladatelovo závěrečné tvůrčí období. Z této tetralogie (obsahující také básně Vodník, Zlatý kolovrat a Holoubek) vyslechneme Polednici. Za pozornost určitě stojí Dvořákův „popis“ příchodu Polednice, který je podle Janáčka zhudebněn „tak pravdivě, že byste ten děsný stín nahmatat dovedli v těch divných, belhavých, nezvyklých a netušených krocích harmonických“.
První houslový koncert, který zkomponoval Martinů v Paříži v letech 1932–1933, nebyl za skladatelova života proveden a po jeho smrti byl považován za ztracený. Objeven byl až v roce 1968 ve Washingtonu. Sólového partu se ujme Josef Špaček. Zahraje jej na housle z roku 1732 od mistra Guarneriho. O Houslovém koncertu Martinů říká, že je technicky náročný, doslova „hraničně napsaný“, ale krásný.
Klasicky stavěnou Pátou symfonii P. I. Čajkovského, která měla premiéru v Petrohradě v roce 1888, propojuje motiv osudu. Kritik Josef Sittard ji označil za „nejvýznamnější hudební událost naší doby“, na rozdíl od autora, který ji považoval za nepovedené dílo. Dnes patří Pátá spolu se Šestou k tuctu nejlepších a nejpopulárnějších skladeb.





Účinkují

Josef Špaček – housle
Janáčkova filharmonie Ostrava
Vasilij Sinajskij – šéfdirigent JFO





Kontakty

www.jfo.cz

Termíny