Plakátová výstava fotografií Lukáše Houdka Kořeny/ROOTS

Výstava

Stříbro - 4. června od 17 hodin proběhne před opěrnou zdí v Soběslavově ulici ve Stříbře (u schodů vedoucí z Gagarinovy ulice) vernisáž výstavy fotografií Lukáše Houdka s názvem Kořeny/ROOTS.

 

Výstava se skládá zetřiceti černobílých dokumentárních fotografií zachycující život čtyř vybraných kmenů žijících na území dnešní střední a severní Keni. Snímky budou instalovány přímo na opěrné zdi formou plakátů. Výstava potrvá od 4. června do strhání.

 

Výstava má za cíl seznámit veřejnost s existencí a životem těchto malých etnik a současně s problémy, se kterými se potýkají ve svém každodenním životě. Příslušníci nejmenšího afrického kmene El molo například bojují snedostatkem pitné vody. Voda, kterou užívají, je vysoce kontaminována fluoridy, které způsobují řídnutí a následné křivení kostí. Kmen Gabra naopak obývá nehostinné plošiny Chalbijské pouště, kde každým dnem hledá se svými stády koz a velbloudů pramen pitné vody. Samburové jsou poměrně známým keňským etnikem, které je známo především svými korálkovými šperky. Na výstavě se objeví snímky ze samburské vesnice založené ženami, které se zněkolika důvodů rozhodly kživotu bez mužů. Soubor zakončí snímky kmene Turkana, který nese stejné označení jako rozlehlé jezero, jehož břehy skupina obývá.

 

Na vernisáži vystoupí afro taneční skupina Simba Kufa.

 

Výstavu probíhá v rámci programu GLEN, který je financován z prostředků zahraniční rozvojové spolupráce Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

 

Lukáš Houdek se narodil 8. října 1984 v Plané u Mariánských lázní do dělnické rodiny, která ho podle svých nejlepších úmyslů vychovala v čtyřpokojovém bytě panelového domu ve Stříbře, kde úspěšně vystudoval osmileté gymnázium. V současné době studuje obor romistika na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pravidelně se účastní jazykovědných a sociálně a kulturně - antropologických výzkumů v romských komunitách v České republice i v zahraničí.

Lukáš Houdek se zabývá především humanistickou fotografií. V uplynulých třech letech uspořádal řadu autorských i komponovaných výstav vČeské republice i v zahraničí.

První Houdkův soubor Hello Pakistan zachycoval osudy pakistánských dětí a jejich rodin, které byly zahrnuty do programu humanitární pomoci MVČR Pákistánu (MEDEVAC) po zemětřesení v roce 2005.

Série fotografií Neviditelní poukazuje na alarmující skutečnost, ve které se Romové v dnešní době nacházejí v několika zemích Evropy.

Trilobitos romano je naopak souborem snímků představující evropskému publiku indické komunity Kalbelya, Bhopa a Lohára, které jsou povážovány za „předky" evropských Romů.

Vpořadí poslední výstava, která měla premiéru ve stříbrském gymnáziu, nese název Behind Safari. Jejím účelem je přiblížení turistům skryté strany Keni spoukázáním na kontrasty mezi světem bohatých a chudých obyvatel hlavního města Nairobi.

www.lukashoudek.estranky.cz





Účinkují

Lukáš Houdek

Simba Kufa





Termíny