SVATOVÁCLAVSKÉ SLAVNOSTI 2012 - Koncert pro dvě zvonohry

Volný čas, Hudba

Po dvacáté prvé se letos rozezní (nejen) pražské sakrální prostory tóny mezinárodního festivalu duchovního umění Svatováclavské slavnosti. Festival opět zprostředkovává inspirativní setkání s uměním, které reprezentuje živé kultury Evropy i vzdálenějších oblastí - umění, které nabízí dostatek prostoru pro zamyšlení, odpočinek či meditaci.

 

KDE: Loretánské náměstí, Praha

 

Skladby mistrů 18. století.

 

Předvedení historické a moderní zvonohry na otevřeném prostranství před pražskou Loretou.

 

V rámci třičtvrtěhodinového programu se vstupem volným budou předvedeny unikátní ukázky hry na zvonohru historickou a moderní.

Zvonohra Pražské Lorety se rozezní hudbou mistrů 18. století v podání Radka Rejška, skladatele a redaktora Českého rozhlasu, který je známý především svou celoživotní zálibou ve stavbě historických varhan a kampanologii. Svojí iniciativou přispěl k restaurování zvonohry pražské Lorety, kde od r.1989 působí jako carillonér (hráč na zvonohru, od r.1994 jako carillonér titulární). V r.1997 byl přijat do mezinárodní organizace Eurocarillon a dosud je jediným mezinárodně akceptovaným českým hráčem na tento nástroj.

V protikladu zazní výběr skladeb pro zvonohru moderní z věhlasné české zvonařské dílny, momentálně sídlící v Holandsku, Zvonařství Manoušek. Pražská mobilní zvonohra je jedinou mobilní zvonohrou ve východní Evropě a jednou z největších na světě. Nástroj je skutečnou „koncertní zvonohrou“, která odpovídá mezinárodním normám. Mechanická klaviatura je postavena bočně uprostřed zvonohry, takže zvony jsou rozmístěny pravidelně v celém prostoru, proto posluchači mohou při poslechu koncertu přímo sledovat hru carillonéra. Druhý paralelní hrací systém je automatický, elektromagnetická bicí kladiva řídí carillon computer CAMPA/APOLLO, v jehož paměti je více než 100 hudebních skladeb. Předvedení Pražské mobilní zvonohry, dopravené pro tuto příležitost z Holandska, se ujme sám její stavitel, zvonař Petr Rudolf Manoušek.

 

Koncert pro dvě zvonohry předchází jinému koncertu v areálu Pražské Lorety, varhannímu recitálu italského varhanního virtuoza Enrica Zanovella, který začíná v 19:30 a koná se v koprodukci Svatováclavských slavností a celosvětového projektu „Loreta ve světě“.

 





Účinkují

Petr Rudolf Manoušek - Pražská mobilní zvonohra
Radek Rejšek - zvonohra Pražské Lorety







Termíny