Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem

Výstavní sál, Volnočas, Výletní místo, Bystřice nad Pernštejnem

Vydejte se do ráje poznat minulost, přítomnost i budoucnost. V Horácké vesnici poznáte život našich předků v minulých staletích. Vyzkoušet si můžete tradiční řemesla jako například tkalcovství či mlynářství. V Panském dvoře se dozvíte, jak se žilo na zámku v 19. století nebo jaké povinnosti měl správce statku. Uvidíte, jak se vaří pivo, či vyrábí bylinkové mýdlo anebo se stanete na chvíli kovářem a truhlářem. Ekopavilon Vám představí moderní způsoby šetření přírodními zdroji a energiemi. Na energokolech si zkusíte vyrobit tolik elektřiny, abyste rozsvítili žárovku či rozehráli gramofon. A také tu je připravena jízdárna a obchůdek s produkty z naší farmy.

Centrum Eden, ráj poznání a zábavy na Vysočině, se návštěvníkům poprvé otevřelo v březnu roku 2015.

 

Hlavní myšlenkou centra Eden je tematická linka od minulosti k budoucnosti. Minulost představuje Horácká vesnička s ukázkou tradičních řemesel Vysočiny, budoucnost futuristická stavba Ekopavilonu.

Areál Panského dvora je rozčleněn do několika expozic. Prohlédnout si u nás můžete pivovar, kde se dozvíte, jak se vaří pivo a ochutnáte domácí produkci značky Mittrowsky. V zelené lékárně přivoníte k mnoha bylinkám a dozvíte se více o jejich léčivých účincích. Dále zde najdete kovárnu a truhlárnu. Součástí Panského dvora je také zámeček s ukázkou panského bydlení z 19. století, v němž si i Vy můžete vyzkoušet, jak tehdejší panstvo žilo. Jedinečná je expozice Příběh půdy. Zde se dozvíte, co vše vychází z půdy, kdo v ní žije a co na ní závisí.

V Horácké vesnici uvidíte repliky dobových stavení z 19. století a ukázky tradičních lidových řemesel. Ve vesnici na vás čeká sedm stavení obsazených různými řemesly. U tkalce najdete tkalcovský stav, u mlynáře zase mlýnské kolo. Krom toho se dozvíte, k čemu sloužila pazderna a jak vypadalo obydlí statkáře. Sami si zde můžete namlít i vlastní mouku. Součástí vesnice je také kaplička a Babiččina zahrada, kde bydlí ovečky, kozy a slepice.

Futuristická stavba Ekopavilonu nabízí exkurzi do moderních technologií na úsporu energií. Budova je tematicky rozdělena podle přírodních živlů - ZEMĚ - OHEŇ - VODA - VZDUCH. V každém patře naleznete zajímavé tipy a rady, jak ušetřit v domácnosti a jak při tom šetřit životní prostředí. Seznámit se zde tedy můžete s různými stavebními materiály, uvidíte fotovoltaické články, tepelné čerpadlo či zjistíte, jaké věci se vyrábí recyklací plastů nebo papíru.

V letošním roce si centrum Eden připravilo pro návštěvníky hned několik velkých akcí. V červnu se můžete těšit na Slavnosti slunovratu, kde zažijete svatojánské ohně a rituály a prožijete s námi nejmagičtější noc v roce pod širým nebem.  V srpnu nás čekají Dožínky, při kterých si zkusíte vymlátit, vyfoukat a umlít obilí, k vidění bude také rozsáhlá expozice historické zemědělské techniky. Podzimní velkou akcí jsou na začátku října Slavnosti brambor, na kterých můžete ochutnat bramborové speciality či bramborové pivo. Konec hlavní sezóny pak završuje Roh hojnosti, který na základě historických událostí rodu Mitrovských přináší různé gastronomické delikatesy na Váš stůl.

Jedinečná tematická linka od minulosti k budoucnosti nabízí mnoho vyžití nejen pro rodiny s dětmi, či školní výlety. Navíc zde několikrát do roka pořádají víkendové tematické akce, jako například Slavnosti moravského uzeného nebo brambor. Cílem centra Eden je vtáhnout návštěvníky do děje interaktivní a zábavnou formou. Veškeré exponáty si tak návštěvník může ohmatat, vyzkoušet či vyfotit.



Bohužel nevíme o žádných akcích. Vy ano? Tak ji přidejte!




Kontakty:

www.centrumeden.cz

566 788 400

info@centrumeden.cz


Adresa: Nový dvůr 318, 59301 Bystřice nad Pernštejnem