DOTEK – Dům obnovy tradic, ekologie a kultury

Volnočas, Výletní místo, Horní Maršov

 DOTEK – Dům obnovy tradic, ekologie a kultury – sídlí v objektu bývalé barokní fary, v současné době zrekonstruované na ekologicky šetrnou budovu. Dům je tak spojením historie a současnosti – státem chráněná kulturní památka je vybavená moderními technologiemi (citlivým zateplením, recyklovanými materiály, solární energií, rekuperací, apod.), díky čemuž získala značku Ekologicky šetrná služba a evropský certifikát Ecolabel. Moderní vybavení však nijak nepopírá úžasný genius loci tohoto místa. Samotný dům si zachoval svoji původní podobu, před branou stojí nejstarší památný strom v Krkonoších lípa stará přes 450 let – a na pár kroků od ní renesanční kostel Nanebevzetí Panny Marie, jenž je nejstarší sakrální památkou ve východních Krkonoších. Klidné místo s bohatou historií tak představuje silný protiklad k rušným horským střediskům.

Dům DOTEK je ideálním výchozím místem pro výlety po okolí. Vyzkoušet také můžete nepřeberné množství zážitků, které vám zde nabízíme. Uvnitř budovy máme interaktivní expoziciJak žít a přežít v přírodě a civilizaci“, která inspiruje a nabízí překvapení, hru, objevování i informace. Expozice je určena pro každého a zahrnuje kuličkovník, pohyblivý model vývoje krajiny Krkonoš, krabičku poslední záchrany, interaktivní panely s užitečnými radami pro pobyt v přírodě, listovnici s materiály a obrázky o vývoji krkonošské krajiny a jejích proměnách vlivem člověka, loutkové divadlo a farářovu badatelnu.

K objektu přiléhá certifikovaná přírodní zahrada, jež je příkladem postupů, které neohrožují, ale naopak chrání cenné divoké rostliny a živočichy národního parku. Návštěvníci si mohou prohlédnout tradiční druhy zeleniny, ovoce a bylinek a seznámit se se zajímavými krkonošskými plodinami, jako je horské žito nebo len, jež byly v této lokalitě po staletí pěstovány. Součástí zahrady je i malé dětské hřiště s dřevěnou stavebnicí a herními prvky jako dendrofon, kuličkodráha, houpací síť či amfiteátr a s dětmi si zde můžete projít speciální samoobslužný program. K zahradě patří i malé hospodářství s několika druhy zvířátek a koutek s posezením u ohniště.

V rámci ekologicky šetrné turistiky doporučujeme vycházky po Horním Maršově a blízkém okolí ve formě autorských zážitkových stezek a questů. Ty jsou různě dlouhé a obtížné, a rovněž s různou tématikou, takže si může vybrat každý podle svého gusta. A je jen na Vás, zda si cesty projdete jen tak, nebo si vycházku obohatíte o plnění dobrodružných úkolů.

Také zde nabízíme tvořivé dílničky, kde si lze vyrobit lněnou figurku, svíčku, knoflíček nebo máslo a dále poskytujeme komentované prohlídky bývalé fary (domu DOTEK), renesančního kostela Nanebevzetí Panny Marie a několik typů programů s průvodcem v areálu DOTEKu nebo okolní krajině. A v neposlední řadě si určitě každý přijde na své v Infokoloniálu, jenž je turistické informační centrum, kde kromě přínosných informací najdete dárkové a upomínkové předměty, výrobky od místních řemeslníků a regionální, bio či fair trade produkty. Infocentrum je otevřeno denně od 9 do 17 hodin, od června do září až do 18 hodin.

Dům DOTEK, jenž vlastní Středisko ekologické výchovy SEVER, také zajišťuje výukové programy pro školy, semináře pro dospělé, osvětové a kulturní akce pro veřejnost, vzdělávací programy, prostory pro pořádání firemních i společenských akcí (teambuilding, svatby, atd.) a ubytování. To nabízíme v podkroví domu, jenž skrývá šest pokojů a jeden apartmán s celkovou kapacitou 27 lůžek. Každý pokoj má vlastní koupelnu se sprchovým koutem a malou kuchyňku se základním nádobím, dřezem a rychlovarnou konvicí. Hosté si vaří sami v originální černé kuchyni nebo využívají služeb naší farské kuchyně, kde lze zajistit snídani, polopenzi i plnou penzi.

Podrobnější informace naleznete na našem webu.

Budeme se těšit na Vaši návštěvu.



Bohužel nevíme o žádných akcích. Vy ano? Tak ji přidejte!





Adresa: Horská 175, 54226 Horní Maršov