DNY ŘEMESEL VE VIVĚ PŘEDSTAVÍ MODERNÍ STROJÍRENSTVÍ V PRAXI I BOHATÝ PROGRAM PRO CELOU RODINU

Volný čas, Pro děti

Již čtvrtý ročník Dnů řemesel pořádá ve dnech 29. září - 1. října Kovárna VIVA a Krajská hospodářská komora Zlínského kraje. Program v baťovském areálu je určen zejména pro žáky základních škol, jejich rodiče a učitele, kterým představí možnosti a perspektivy studia technických oborů a řemesel na Zlínsku. Sobota je pak přístupná široké veřejnosti a přináší možnost návštěvy firem, ukázky starých řemesel, soutěže pro děti a běžecký závod „Kovářská pětka“.

 

Atraktivitu technických oborů se veřejnosti rozhodly ukázat kromě společnosti Kovárna VIVA i další firmy GENICZECH-M, KONFORM – PLASTIC, či FlowTech, které žákům základních škol, jejich rodičům i zájemcům z řad veřejnosti představují „naživo“, jak to vypadá v praxi. Čtvrtek 29. září nabídne již tradičně odborný seminář pro výchovné poradce ze základních škol pod vedením odborníků ze Zlínského kraje.V pátek pak od 8 do 14 hodin přivítají firmy žáky 8. a 9. tříd ze Zlína i okolí. Na programu jsou komentované prohlídky firemních provozů, praktické ukázky výroby i prezentace perspektivních technických oborů jednotlivých středních škol. Ty přitahují roku od roku stále více studentů.

 

V sobotu 1. října pak naváže zábavný program pro širokou veřejnost, v čase od 9 do 15 hodin v okolí 72. - 74. budovy baťovského areálu. Zváni jsou tedy i ti, kteří zrovna neřeší volbu budoucího povolání. Těšit se mohou na exkurze do výrobních prostor, ukázky řemeslného umění mistrů kovářů, nožířů, zámečníků i dalších, na děti čekají soutěže a tvůrčí dílničky.

 

Pro velký úspěch z minulých ročníků je opět zařazena soutěž ve vaření guláše. V ní se utkají zaměstnanci Kovárny VIVA, kteří se původně vyučili kuchaři, z nedostatku pracovního uplatnění se ale rekvalifikovali a našli zde uplatnění ve strojních profesích.

 

Závěr programu obstará běžecký závod baťovským areálem „Kovářská pětka“, který je určený pro běžce v různých věkových kategoriích. Na start v té hlavní se postaví i loňský vítěz, mistr ČR v olympijském triatlonu Jan Čelůstka,  česká reprezentantka v alpském lyžování Klára Křížová a triatlet Petr Vabroušek. Vypsány jsou samozřejmě i kategorie pro děti.

 

 

Dny řemesel vznikly z iniciativy zlínské Kovárny VIVA, která dlouhodobě řeší nedostatek pracovníků s technickým vzděláním. Cílem Dnů řemesel je představit žákům 8. a 9. tříd základních škol technické obory jako zajímavé a perspektivní. V rámci programu mohou žáci i jejich rodiče a učitelé nahlédnout přímo do výroby zúčastněných firem a seznámit se s nabídkou studijních oborů technicky zaměřených středních škol. Letos se Dny řemesel konají již počtvrté a zaznamenávají zvýšený zájem ze strany žáků i prezentujících se středních škol.

 

Dny řemesel probíhají pod záštitou Stanislava Mišáka hejtmana Zlínského kraje a Martiny Dlabajové poslankyně Evropského parlamentu. 

 

 

PROGRAM DNŮ ŘEMESEL 29. 9. – 1. 10. 2016

 

ČTVRTEK 29. 9. 2016

  • Odborné semináře pro výchovné poradce škol

PÁTEK 30. 9. 2016  8:00 – 14:00 Exkurze pro základní školy

  • Komentované prohlídky firem
    • Prezentace studijních oborů středních škol

 

SOBOTA 1. 10. 2016  9:00 – 15:00 program pro veřejnost

  • Prezentace středních škol
  • Komentované prohlídky provozů firem
  • Výstava historie strojírenství
  • Ukázky tradičních řemesel - zámečnictví, umělecké kovářství, řezbářství, podkovářství, výroba mincí a další
  • Interaktivní program pro děti – dobývání sejfu ručně vyrobenými klíči, Lego koutek,…
  • Soutěže
  • Občerstvení

 

9:00 – zahájení akce

9:30 – představení jednotlivých řemesel

12:00 – vyhlášení výsledků kuchařské soutěže

12:05 – začátek dětských běhů

13:55 – Kovářská pětka

 

Doporučení pro návštěvníky akce: Nejlepší dostupnost areálu je MHD (zastávka Poliklinika). Případně odstavné parkoviště pro automobily vedle 91. budovy.

Podrobné informace o programu na www.viva.cz  a www.khkzlin.cz

 









Kontakty

www.viva.cz

Termíny