LETNÍ ALTERNATIVA 2016 - Bystřický letní minifestival

Volný čas, Hudba, Turistika

Alternativa No. 7: Létající koberce s Mňágou, šansonem i provokací

 

Bystřický letní minifestival, který patří do celoroční série koncertů s názvem „Bystřická alternativa“, přivítá na svém sedmém ročníku čtyři hudební tělesa z rozličných hudebních světů. Akce se letos v zámku uskuteční poslední srpnovou sobotu 27. 8. 2016.

 

Jedním z vystupujících bude Stará dobrá ruční práce, legendární alternativní sdružení z Přerova. „Stará dobrá je nepřehlédnutelná kapela blízkého regionu, která hraje už od roku 1984. Čekejme svéráznou muziku a i překvapení! Kapela je známá bláznivou pódiovou performancí plnou převleků a kostýmů a především řízenou provokací“, přibližuje nonkomformní přerováky dramaturg večera Tomáš Hradil.

 

Pořadatelům se pro letošek podařilo zajistit vystoupení kapely, která byla již v programu v roce 2014, nicméně z politicko-byrokratických důvodů nebylo možné vystoupení realizovat. „Festival divákům nabízí i zahraniční kapely, které často absolvují jediný koncert v Česku, a to právě v Bystřici. Letos to budou íránští Langtunes. Kapela z dalekého Teheránu a s německým názvem - to už je alternativa sama o sobě! Langtunes se dají zařadit ke stylu electroindierock a je zřejmé, že mnohým posluchačům určitě připomenou české Sunshine, kteří u nás hráli na prvním ročníku,“ přibližuje Martin Táborský, druhý z promotérů festivalu. A dodává, že není mnoho příležitostí vidět v českých končinách kapelu ze země jako je právě Írán. Podle slov samotné kapely je pro ně, díky politickému dění a směrování uvnitř země, nesmírně těžké vyrazit na turné do Evropy. I proto v Bystřici v 2014 nevystoupili. „Langtunes  se nicméně již napůl usadili v Německu, kde hrají pod agenturní smlouvou, takže jejich electroindie vystoupení rozvlní celé nádvoří a posluchači na pomyslném létajícím koberci obletí s kapelou zámek jako v pohádkách tisíce a jedné noci,“ doplňuje informace o exotickém hostovi Hradil.

 

Z blízkého Holešova přijede dále šansonové trio Heda Pěňová. „I když spolu tito bystřičtí a holešovští hudebníci hrají již delší dobu, až od letoška začínají více vystupovat veřejně. Na začátku léta dokončili svou debutovou desku, kterou nám přijedou představit“, uvádí další umělce Táborský a dodává, že trio vlastní tvorbou s českými texty jedinečným způsobem i projevem vzdává hold všem šansonovým interpretům.

 

Letošní Alternativa nebude ochuzena o vizuální show, která byla kvůli loňským vedrům a vyhlášenému protipožárnímu opatření zrušena. „O fantastický zážitek se opět postará žonglérská skupina Ardor Viridis, které každým rokem svou show vylepšuje, čímž stoupá kvalita i originalita. Letos jsme s ohnivými umělci domluveni, že v případě zákazu ohňů vystoupí s úchvatným neonovým programem. Takže nám žongléři před půlnocí prosvětlí světelnými kreacemi nádvoří před posledním vystupujícím, kterým bude Mňága a Žďorp. Kapela z nedalekého Valmezu jakoby nestárla a jejich koncerty mají stále veliký mezigenerační ohlas a některé z písní už i zlidověli,“ končí Hradil s Táborským pozvánku k tradiční bystřické akci.

 

Nádvoří zámku bude návštěvníkům festivalu otevřeno od 19 hodin a vstupné je možno zakoupit v předprodeji v městském informačním centru za 150 Kč, na místě pak za 200 Kč.

 

Více informací:

Ing. Vendula Perůtková, město Bystřice pod Hostýnem, tel.: 573 501 952

Tomáš Hradil, dramaturg festivalu, tel.: 775 315 325









Termíny