festival česko-slovenského současného tance HYBAJ HO

Volný čas, Hudba, Pro děti

Od 15. do 19. října proběhne vPraze třetí ročník festivalu současného tance „Hybaj ho!". „Program je letos složen výhradně zchoreografií českých a slovenských tvůrců, kteří žijí vzahraničí," říká Lucia Kašiarová, organizátorka festivalu, sama Slovenka trvale pobývající vPraze. Hlavní hvězdou je soubor Les SlovaKs Dance Collective, který tvoří pět výjimečných slovenských tanečníků se zkušenostmi zproslulých souborů, jako například Ultima Vez, Rosas, Akram Khan Company či zpráce schoreografy Davidem Zambranem nebo Sidi Larbi Cherkaouim. Všichni žijí a pracují vBruselu, kam se přestěhovali po studiu taneční akademie vBanské Bystrici. Vpředpremiéře uvedou 19. října vDivadle Archa choreografii „Journey Home / Cesta domů", která spojuje živelný, fyzický a nespoutaný současný tanec se slovenskou lidovou tradicí, humorem a živou hudbou. „Lidový tanec je pro nás zdrojem inspirace. Ne abychom rekonstruovali jeho podobu, ale abychom našli a využili to, co je vněm cenné. A to nabízíme divákům přetavené do ryzího současného tance." vysvětluje Martin Kilvády, jeden ze členů souboru. Další večery festivalu „Hybaj ho!" se uskuteční vnovém divadelním Studiu ALT@ - Hala 30 vpražských Holešovicích, které vzniklo zbývalé továrny. Vtomto netradičním industriálním prostoru dále vystoupí například Černá & Vaněk Dance, Peter Šavel, Pavlína Černá a další. „Jde o průřez několika generacemi tvůrců současného tance - od dvacetiletých až po zralé choreografy," doplňuje Lucia Kašiarová. Vstupenky na celý festival jsou vprodeji vpokladně Divadla Archa. Podrobný program a další informace je možné najít na www.altart.cz.

Festival „Hybaj ho!" je jednou zmála tuzemských kulturních přehlídek, které se věnují česko-slovenské spolupráci. „První ročník představil vPraze slovenskou tvorbu, druhý se přesunul na Slovensko, kde si zatančili Češi, letošní ročník české a slovenské umělce propojí," vysvětluje Lucia Kašiarová.

Program HYBAJ HO!

 

Studio ALT@ - Hala 30

15. 10. / 18.00 / Tereza Lenerová & Linat Ganz / Karenin´s Smile (CZ, ISR)

Colectivo Uncormorán / MOSTUP (ESP)

16. 10. / 20.00 / Hana Zanin / Helden Haft (CZ, D)

Katarína Rampáčková / Lonely Bones (SK, UK)

Peter Šavel / One for you, two for me (SK, BE)

17. 10. / 20.00 / Černá &Vaněk Dance / Orphans (CZ, D)

18. 10. / 20.00 / Pavlína Černá, Mirka Eliášová / Until I find it (CZ, D)

Divadlo ARCHA

19. 10. / 20.00 / Les SlovaKs Dance Collective / Journey Home (SK, BE)

 

Turné

 

Les SlovaKs Dance Collective / Journey Home (SK, BE)

9.10. / 19,00 / Dom Kultúry - Prievidza

10.10. / 19,00 / Dom Kultúry - Liptovský Mikuláš

13.10. / 20,00 / Stanica - Žilina

15.10. / 19,00 / Európske kultúrne centrum - Banská Bystrica, festival "4+1 Days 4 You"

17.10. / 20,00 / Bazilika - České Budějovice

Černá &Vaněk Dance / Orphans (CZ, D)

15.10. / 20,00 Stanica - Žilina

19.10. / 20,00 Divadlo 29 - Pardubice

Milan Tomášik / Baga Basta (SK, SLO)

10.12. / 20,00 A4 - Bratislava

13.12. / 20,00 Stanica - Žilina

15.12. / 20,00 Studio ALT@ - Hala 30 - Praha





Účinkují

Choreografie a tančí: Milan Herich, Peter Jaško, Martin Kilvády, Anton Lachký a Milan Tomášik. Živá hudba: Simon Thierrée. Scéna: Les SlovaKs, Joris De Bolle. Světelný design: Joris De Bolle. Kostýmy: Mat Voorter, Pepa Martinez. Produkce: PHILEAS PRODUCTIONS. Koprodukce: Kaaitheater (Belgie), Charleroi / Danses (Belgie), Teatre Mercat de les Flors (Španělsko), Hellerau - European Center for the Arts Dresden (Německo). Partner: DCJ - Dans Centrum Jette (Belgie). Za podpory: Ministry of the Flemish Community





Kontakty

www.altart.cz

Termíny