NAVŠTIVTE BORŮVKOVÝ RÁJ PŘI BORŮVKOBRANÍ V BOR(ŮVK)OVANECH

Volný čas, Hudba, Pro děti, Turistika

Borůvky. Modré kuličky, kterých jsou v okolí Borovan plné lesy. Ukrývají v sobě zdraví, sílu a místní je považují za poklad. O tento poklad se s vámi podělíme druhý červencový víkend 9. a 10. 7. na borůvkové a folklórní slavnosti - Borůvkobraní, které si získávají stále větší popularitu. Bývalý klášter s nádvořím a přilehlými zahradami se oblékne do „modrého“ a určitě ani vy neodoláte nejrůznějším borůvkovým dobrotám a vaše pusy se obarví na modro.

 

Letošní Borůvkobraní se může pochlubit hned několika novinkami.  V neděli se můžete těšit na soutěž s názvem Borůvková výtvarná show, kdy budete mít možnost fandit umělcům – výtvarníkům, z nichž každý se pokusí v 30 minutách vytvořit velkoplošný obraz na téma „modrá je dobrá“. Nenechte si ujít tuto velkolepou výtvarnou show, při které budou umělci malovat kromě klasických technik i borůvkovou „majdou“ neboli žahourem, a také rukama i nohama. 

 

Pro velké je tradičně na neděli (nedělní poledne) připravena soutěž v pojídání borůvkových knedlíků v areálu školy O krále borůvkových knedlíků.

 

Nově také bude malé pódium v parku a okolní prostor na trávě pod stromy určen hlavně pro malé návštěvníky a rodiny s dětmi. Zde děti čeká největší vyžití - dětské rukodělné dílničky, hry kapra Jakuba Borůvkáře, historické kolotoče, nová soutěž ve sběru borůvek na čas, živé Člověče, nezlob se a jízda na dřevěném koníkovi (upoutávka na celodenní akci na závěr prázdnin Bitva o Slamburk). Na malém pódiu v parku jsou pro děti připraveny pohádky, žonglérské kousky kejklířů nebo diskotéka pro nejmenší.

 

V neděli se všichni mohou zúčastnit Mistrovství světa v chytání borůvek do úst za jednu minutu.

 

Těšit se můžete také na bohatý kulturní program na hlavním pódiu ve Stodole. Sobota je věnována vystoupením folklórních souborů z různých částí České republiky a lidové kuchyni, večer pak vystoupí skupina Circus problem a The Greens. V neděli se na pódiu vystřídají kapely nejrůznějších žánrů zaměřené na všechny věkové kategorie, celou akci zakončí večerní koncert revivalové kapely skupiny U2.

 

V ukázkové Borůvkové zahradě s 8 záhony s různými odrůdami zahradních borůvek vám poradí borůvkový zahradník s jejich pěstováním, a budete mít možnost si sazenice také zakoupit. Tato zahrada je přístupná veřejnosti nejen při Borůvkobraní (od května do konce září).









Termíny