Výstava Moje Evropa se představí v centru DOX

Výstava

Díla čtyřiceti + 1 současných českých tvůrců z oblastí současného umění, architektury a designu představí výstava „Moje Evropa“. Vybraní autoři vyjádřili výtvarnými prostředky svůj osobní pohled na pojem Evropy a evropského společenství. Po bruselské premiéře bude expozice ke zhlédnutí v Centru současného umění DOX od 7. října do 18. listopadu.

 

Kurátorka projektu výtvarnice a designérka Eva Eisler oslovila čtyřicet českých umělců, designérů a architektů s tím, aby se pokusili vyjádřit své chápaní Evropy a svého vztahu k evropskému organismu – společenství. Individuální pohledy umělců na Evropu zapadají do konceptu Evropského roku tvořivosti a inovací vyhlášeného Evropskou unií na rok 2009. Po úspěšném uvedení v Bruselu se výstava nyní přesouvá do Centra současného umění DOX za Entropou. Moje Evropa je projekt, který v sobě kultivuje pohledy osobností z různých oblastí současného umění , architektury a designu. Tento koncept přímo odpovídá poslání centra DOX, tedy překračování hranic mezi jednotlivými obory“, řekl Leoš Válka, ředitel centra DOX.

 

Kurátorka projektu záměrně vyzvala zdánlivě nesourodou skupinu od nejmladších umělců, ještě studentské generace, až po významné, světově uznávané osobnosti. Vytvořila jednotný celek, aby tak koncepčně vyjádřila myšlenku Evropské unie, jako ještě nedokončeného puzzle z individuálních kaménků, které dohromady pomalu skládají budoucí evropskou jednotu.

 

Centrum současného umění DOX chystá k výstavě i doprovodný program včetně besedy s Evou Eisler, která se koná 18. listopadu v rámci cyklu Český design „světový.“ Více informací k doprovodnému programu najdete na webových stránkách Českých center nebo Centra současného umění DOX.

 









Termíny