Smetanova výtvarná Litomyšl

Výstava

Výtvarná část letošní Smetanovy Litomyšle nabídne jedinečnou příležitost vidět na jednom místě hvězdy současného českého výtvarného umění. Výtvarná díla vždy vynikajících, i když velmi rozdílných jmen od Václava Špály přes Daniela Balabána, Krištofa Kinteru, Adrienu Šimotovou, Evu Koťátkovou, Karla Nepraše či Michaela Rittsteina až po Pasta Onera vybral ze soukromé sbírky Roberta Runtáka (mj. člena akviziční komise Tate Modern pro Rusko a Východní Evropu) malíř a kurátor Martin Gerboc tak, aby prozkoumal otázku narativity těla, které je v umění nazíráno různými způsoby.

V unikátním kurátorském konceptu pod názvem Tohle není poesie! (Zhroucení citů) se Gerboc zabývá třemi různými přístupy k nazírání těla v umění a jejich důsledku pro interpretaci: nazírání ve smyslu perverze těla a jeho převrácení skrze voyerismus; skrze jeho zobjektivnění, kategorizaci či popis; a skrze jeho individualizaci a použití těla jako prostředku sebeidentifikace. Diváka tedy čeká především figurální umění ve formě maleb, plastik i grafik.

Několik desítek výtvarníků ze sbírky Roberta Runtáka dle Gerboce reprezentuje výjimečný výběr i v evropském kontextu. „Nadšení a emocionalita, se kterou Robert Runták přistupuje k budování své kolekce, jde ruku v ruce s potřebou obsáhnout vyčerpávajícím způsobem celek.“ Návštěvníci festivalu tak budou mít jedinečnou možnost vidět zásadní výtvarná díla a zároveň nahlédnout do jedné z nejkvalitnějších soukromých sbírek v ČR.

Výstavu pořádá Smetanova Litomyšl, o.p.s. spolu s nadačním fondem BOHEMIAN HERITAGE FUND. Tato úspěšná spolupráce již šestým rokem umožňuje návštěvníkům festivalu užít si Litomyšl i po výtvarné stránce a prohlédnout si výjimečná výtvarná díla českých umělců – od výběru z děl Juliuse Mařáka přes Václava Boštíka až po letošní povětšinou současná jména.

Výstavu budete moci navštívit po celou dobu trvání festivalu, tedy od 9. června do 10. července 2016









Termíny