NÁBŘEŽÍ PAROMILŮ

Výstava, Volný čas, Pro děti

 

 

Setkání modelářů a sběratelů,
prezentace funkčních parních strojů i jejich modelů
Hradec Králové

Labské Smetanovo nábřeží zítra již posedmé zaplní nejrůznější stroje poháněné parou a to jak ty autentické, tak i nejrůznější, převážně funkční modely.

Od sobotního dopoledne budeme moci na vlastní oči spatřit parní válec, sentinel, lokomobily, parní traktory a další historické stroje. Nebude chybět ani úchvatná expozice funkčních modelů nejrůznějších parních strojů vyrobených z kovu či ze skla. 

Základem "stálé" expozice jsou dva malé zadokolesové parníčky Hradec a Královna Eliška. Kromě nich se na hladině představí rakouská barkasa Mary Rose a řada lodních modelů, poháněných parními strojky. V parku u nábřeží se děti budou moci svézt na modelech parních vláčků či na parním kolotoči..."

Na náplavce protějšího břehu se diváci opět dočkají přehlídky sborů dobrovolných hasičů, kteří předvedou mj. i historické stříkačky na parní či lidský pohon.

Z Nábřeží paromilů diváky dopraví bantamový vláček do hradeckého Muzea sdělovací a zabezpečovací techniky.

Mezi Hradcem Králové a Jaroměří bude v sobotu jezdit historický vlak tažený parní lokomotivou Velký Bejček.

Kromě historické techniky se v sobotu můžete seznámit i s novinkami ve výrobě elektrické energie ve vodních a větrných elektrárnách. Ve 14 hodin otevře své prostory secesní elektrárna na Labi - Hučák.

Sedmé královéhradecké Nábřeží paromilů začíná v sobotu 29. v 10 hodin.

zdroj textu, hka.cz









Termíny