Pietní vzpomínka k 74. výročí vyhlazení obce Lidice

Volný čas, Turistika

Od lidické tragédie uplyne letos 10. června 74 let. Toto nesmrtelné memento bestiálnosti, kterého se dopustilo nacistické zlo na nevinném obyvatelstvu, dětí nevyjímaje, nesmí být nikdy zapomenuto.

 

Památník Lidice pečuje o trvalé uchování památky na lidickou tragédii v různých rovinách. Vrcholem jeho činnosti je však každoroční pietní vzpomínka. Den, kdy se na pietním území sejdou tisíce lidí, aby uctily památku zavražděných a válkou poznamenaných lidických obětí.

 

Pietní vzpomínka k 74. výročí vyhlazení obce Lidice se letos uskuteční v sobotu 11. června 2016. Zahájena bude v devět hodin ráno na základech kostela svatého Martina mší svatou, kterou bude celebrovat Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký. V deset hodin proběhne u společného hrobu lidických mužů kladení smutečních věnců a významní hosté v čele s prezidentem Milošem Zemanem přednesou své projevy.

 

V rámci pietního aktu se bude konat také nesoutěžní přehlídka dětských pěveckých sborů „Světlo za Lidice“ na nádvoří památníku od 11:30 do 14:00 hodin. Záštitu nad projektem převzali Přemysl Sobotka a Helena Vondráčková.

 

Během celého dne je vstup do prostor Památníku Lidice zdarma.

 

Kontakt:
Památník Lidice, příspěvková organizace Ministerstva kultury České republiky
Tokajická 152, 273 54 Lidice
www.lidice-memorial.cz
lidice@lidice-memorial.cz









Termíny