Hornický den

Výstava, Volný čas, Pro děti, Turistika

Zastávka 31.7.2009 - Vsobotu 26. září se vZastávce uskuteční historicky první ročník akce „Hornický den", která nadchne všechny příznivce historie, poznávání, turistiky i dobrého jídla. Vrámci Hornického dne je pro všechny příchozí vZastávce připraven bohatý program zahrnující jarmark tradičních řemesel, hudební vystoupení a atrakce pro děti. ZBrna do Zastávky a zpět mají navíc možnost se účastníci svézt historickým parním vlakem.

Od 10 h odstartuje zeZastávky pěší a cyklistické putování spermoníky po hornických a kulturních památkách Mikroregionu Kahan. Své dveře účastníkům otevře Expozice hornictví vZastávce, kaple sv. Antonína Paduánského vBabicích u Rosic, Muzeum průmyslových železnic ve Zbýšově, zámek vRosicích a rozhledna na Hlíně. Zde všude budou připravena razítka do startovních pasů, které budou vcíli slosovány o hodnotné ceny. Rodiny sdětmi a senioři jistě uvítají i autobus, který bude po tomto okruhu vpravidelných intervalech jezdit.

„Akci Hornický den pořádá Mikroregion Kahan v rámci svého projektu SKahanem za permoníky, který si klade za cíl představit hornickou tradici a zajímavé památky vregionu jihozápadního Brněnska. Pro jednotlivé cílové skupiny, mezi něž patří rodiny sdětmi, senioři, aktivní turisté, školy a zahraniční turisté, budou připraveny specifické produktové balíčky. Současně byl již od letošní turistické sezóny uveden do provozu informační kiosek vKulturním informačním centru vRosicích, který slouží turistům ke snazšímuvyhledávání informací o regionu", vysvětlil předseda Mikroregionu Kahan, RNDr. Petr Pospíšil.

Projekt SKahanem za permoníky je spolufinancovaný Evropskou unií a jeho partnery jsou Muzeum průmyslových železnic, Vlastivědný spolek Rosicko - Oslavanska, Kulturním a informačním centrem Rosice a Mikroregion Chvojnice.

Hornický den

Termín konání: 26.9.2009

Místo konání: obec Zastávka , Dělnický dům . Nádraží ČD Zastávka

Začátek: 10.00 hod.

Start cyklo: 10.00 hod. u Zdravotního střediska v Zastávce

Start pěší : 11.30 hod. u Zdravotního střediska v Zastávce

Přepokládané ukončení akce : 16.00 hod.

 

 

JÍZDNÍ ŘÁD PARNÍHO VLAKU

10.00

Brno hl.n.

15.41

10.16

Troubsko

15.27

10.21

Střelice dolní

15.24

10.27

Střelice

15.20

10.33

Omice

15.13

10.50

Tetčice

15.07

10.55

Rosice u Brna

15.02

10.59

Zastávka u Brna

14.53

 

PROGRAM V ZASTÁVCE

Start cyklo: 10.00 h

11.00 příjezd parního vlaku

Start pěší : 11.30 h

11.00 - 14.00 hudba, výstava vDělnickém domě , hry pro děti

15.30 losování a ukončení

 

Během celého dne bude vZastávce probíhat doprovodný program, jehož součástí jsou pro návštěvníky připraveny atrakce, hudba - Nejmenší dechovka na světě Kabrňáci , občerstvení a výstava.

 

MPŽ bude provozovat jízdy vláčkem . Kareálu bude ze železniční zastávky zajištěna přeprava autobusem, který bude jezdit po trase Zastávka, MPŽ, Rosice Zámek a zpět vpravidelných intervalech během celého dne.

 

TRASA PRO CYKLISTY - STEZKA PERMONÍKŮ II

Trasa (35 km, značení Stezky permoníků II): Zastávka - Rosice - Tetčice - Dvorek - Hlína - Neslovice - Zbýšov - Babice u Rosic - Zastávka

Okruh Stezka permoníků II vám umožní navštívit památky z doby panování rosické šlechty - zámek Rosice. Při pohledu z rozhledny na Hlíně poznáte krásu zdejší přírody , skrytá tajemství železných koní vám odhalí expozice MPŽ a bude otevřená Kaple sv. Peduánského vBabicích u Rosic.. Prožijte dokonalý odpočinek od každodenního shonu.

TRASA PRO PĚŠÍ - ZA HORNICKÝMI PAMÁTKAMI

Trasa (7 km, značení modré turistické): Zastávka - Babice u Rosic - Zbýšov

Pro pěší je připravena kouzelná trasa ze Zastávky do Babic u Rosic kolem dolu Ferdinand smožností nastoupení na vláček, který jezdí zMuzea průmyslových železnic. Pro zájemce o dopravu koňmi bude zajištěna přeprava koňskými povozy po stejné trase jako pěší.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více informací: www.mikroregionkahan.cz









Termíny