FESTIVAL BAROKNÍHO DIVADLA V MIKULOVĚ Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera

Divadlo

Festival barokního divadla Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera, jenž vznikl v roce 2013, připomíná bohatou barokní divadelní historii města a poodkrývá dobu, kdy Mikulov patřil k důležitým středoevropským divadelním centrům s rozkvetlou zámeckou
a díky piaristům i školskou divadelní kulturou. Věnován je místnímu rodákovi a jedné z významných postav evropského barokního divadla Johannu Georgu Gettnerovi (? – 1696), který se proslavil jako principál, dramatik a herec Eggenberských dvorních komediantů, působících mezi lety 1676 až 1691 ve službách knížete Johanna Christiana Eggenberga na zámku v Českém Krumlově. Název festivalu vychází z Gettnerovy holdovací pastorály Donau Syren, napsané v roce 1673 na počest sňatku císaře Leopolda I. s jeho druhou ženou Claudií Felicitas Tyrolskou, kde autor sám sebe označuje za „Thálií“ na moravském Parnasu zrozenou.

Festival se snaží oživit různé historické části či prostory města divadelními formami barokního umění, případně uměleckými formami z barokního umění čerpajících. Současně taká dbá na prezentaci důležitých historických skutečností spojených s divadelním uměním v Mikulově.  Nadcházející ročník festivalu pak bude věnován jedné z nejvýznamnějších událostí v divadelních dějinách města, neboť v roce 2016 uplyne 400 let od doby, kdy na mikulovském zámku nechal kardinál František Dietrichstein postavit nejstarší zámecké divadlo na našem území. Tento sál sloužil svému účelu až do požáru zámku v roce 1719. Následně byl přestavěn a nově upravené prostory se začaly využívat jako knihovna.
              Festival Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera vznikl v roce 2013. Za dobu své existence se stal důležitou a oblíbenou součástí kulturního kalendáře města v turistické sezoně. Jeho dramaturgie vždy dbala na to, aby dokázala oslovit jak dospělého, tak i dětského diváka. Blízkost státní hranice s Rakouskem současně umožňuje na festivalu přivítat i diváky z Rakouska, a to hlavně na nonverbálních, zvláště pak hudebních či pohybových projektech.

            Přínos festivalu tkví především v jeho hlavní náplni, tedy ve snaze připomínat slavnou divadelní historii města, jež ve své době patřilo k důležitým evropským divadelním centrům. Jeho důležitým aspektem je rovněž vyváženost v propojení edukativního a kulturně-společenského zaměření a současně i jeho programové zacílení jak na dětského, tak dospělého diváka.

 

PROGRAM

 

Čtvrtek 28. července 18:00 hod. Zámecká knihovna

Teatrologická přednáška (témata: zámecké divadlo a kardinál František Dietrichstein)

Komentované prohlídky zbylých částí zámeckého divadla

 

Pátek 29. července 16:00 hod. Náměstí

-          příjezd komediantů (Geisslers Hofcomoedianten) do města a jejich přivítání

-          Část „Chůdařské trilogie“ jako pozvánka na večerní přestavení

 

Pátek 29. července 19:00 hod. Před Dietrichsteinskou hrobkou

-          Geisslers Hofcomoedianten – Loutna.cz (barokní kabaret)

 

Sobota 30. července 11:00 – 14:00 hod. Galerie Konvent/zámecká zahrada

-          Divadelní workshopy pro děti (chůdy, loutky)

 

Sobota 30. července 16:00 hod. Galerie Konvent/zámecká zahrada

-          Divadelní představení pro děti

 

Sobota 30. července 19:00 hod. Před Dietrichsteinskou hrobkou

-          Geisslers Hofcomoedianten – Láska ke třem pomerančům

 

Neděle 31. července 19:00 hod. Zámecká zahrada

-          Hof-Musici – koncert v zámecké zahradě

 









Kontakty

www.mikulov.cz

Termíny