Bryn Terfel

Hudba, Opera, Klasická hudba
Slavný velšský basbarytonista Bryn Terfel se vrací do Prahy! V listopadu 2016 nabídne ve Smetanově síni árie ze svých nejslavnějších operních rolí.

Bryn Terfel, PKF - Prague Philharmonia, dirigent Gareth Jones, Pražský filharmonický sbor.

Velšský basbarytonista Bryn Terfel je už řadu let uznávanou operní hvězdou v tom pravém slova smyslu, neboli žádná tzv. celebrita, ale vstřícný, laskavý, člověk s nepřehlédnutelným charismatem. Vystupuje na všech velkých světových scénách. K jeho nejparádnějším rolím patřili Mozartův Figaro a Leporello, které časem vystřídali Verdiho Falstaff, Wagnerovi hrdinové Wotan (Zlato Rýna a Valkýra), Hans Sachs (Mistři pěvci norimberští) a Bludný Holanďan, Gounodův Mefistofeles (Faust), Musorgského Boris Godunov a Pucciniho Scarpia (Tosca). Jeho Scarpiu v londýnské Covent Garden v listopadu 2015 přirovnal deník The Telegraph k legendárnímu barytonistovi Tito Gobbimu: „Terfelův skvostně děsivý a bezchybně zazpívaný Scarpia je jako studie zhoubné a zároveň charismatické kombinace sexuální přítažlivosti a psychotického sadismu, které se nevyrovnal nikdo od vrcholných dob Tita Gobbiho.“ Stejně podmanivě jako operní postavy zpívá i písně (německé, anglické, irské), muzikálové melodie (Rodgers & Hammerstein a Lerner & Loewe) a lidové písně své vlasti.

Bryn Terfel vyrostl v Pant Glas nedaleko Garndolbenmaen, vystudoval Guildhall School of Music and Drama v Londýně a v roce 1989 se stal laureátem Světové soutěže Cardiff BBC Singer. Je dalším v řadě velšských pěvců světového renomé, jako jsou Gwyneth Jones, Margaret Price, Robert Tear, Robert Lloyd ad. „Narodit se jako Velšan je výsada," říká Bryn Terfel. „Stříbrnou lžičku sice díky tomu v puse nemáte, zato hudbu v krvi a poezii v duši ano.“ V roce 2000 založil Faenol Festival u univerzitního městečka Bangoru v severozápadním Walesu. Je nositelem řady cen, v roce 2003 obdržel titul CBE a v roce 2006 se stal po siru Charlesi Mackerrasovi druhým nositelem Medaile za hudbu královny Alžběty II.

V Praze se představil na pozvání agentury Nachtigall Artists 13. 1. 2009 a 20. 1. 2011 ve Smetanově síni za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu.








Termíny