Výstava měr, vah a závaží zahajuje na zámku Veltrusy novou sezónu

Výstava, Volný čas, Kurzy, vzdělání, konference

Víte, co je to látro nebo jak velký je žejdlík? Na tyto i další otázky vám odpoví nová výstava, která byla na zámku Veltrusy slavnostně otevřena v sobotu 30. ledna. Tímto dnem zámek, jako jeden z mála objektů, zahajuje sezónu 2016.

Výstavní prostory bývalého špýcharu se proměnily na další tři roky v ráj měr, vah a závaží. Máte zde příležitost seznámit se jak s historií měření a vážení, tak se způsoby kontroly přesnosti měřidel a boje proti nepoctivým výrobcům a obchodníkům.

I z toho důvodu je kladen důraz na tři ctnosti, vážící se k měrám a vahám: přesnost, poctivost a spravedlnost. Nechybí ani část věnovaná využití měr a vah na veltruském hospodářství hraběcí rodiny Chotků.

Po měsíční pauze se opět otevřely i interiéry severozápadního křídla zámku, kde je možné každý víkend navštívit vzdělávací okruh „Aristokracie: začátek konce“. Ten nabízí pohled do života a osudů posledních majitelů veltruského panství.

Jimi byli Karel a Livie Chotkovi, které sem jako své dědice pozval v roce 1921 Arnošt Chotek, poslední člen veltruské linie rodu. V těchto autentických prostorech se na konkrétních příkladech hrabat Chotků šířeji seznámíte se šlechtickým prostředím, rolí šlechty ve státní správě nebo jejím životním stylem.









Termíny