Zlín Design Market na zlínském zámku

Výstava, Volný čas, Pro děti

Zlínský zámek se chystá na druhý ročník přehlídky designu Zlín Design Market. Koná se o prvním adventním víkendu, ve dnech 28. a 29. listopadu a představí tvorbu designérů z Česka i zahraničí, jejichž výrobky bude možné na místě zakoupit. Připravený je také bohatý doprovodný program pro dospělé i děti.

 

První ročník projektu ukázal, že Zlíňané na moderní a originální design slyší. Proto úspěšný projekt letos pokračuje v mnohem širším měřítku. Základem pochopitelně zůstává přehlídka autorských výrobků začínajících i známých designérů. „Sejde se jich letos téměř padesátka a kromě těch českých a slovenských dorazí i designérka až z Japonska. Prezentovat se budou tvůrci módy, doplňků, šperků, keramiky, skleněných či kožených výrobků,“ uvádí organizátorka projektu Miroslava Kupčíková a dodává: „Výrobky všech vystavujících je možné na místě koupit, a to v dostupných cenových hladinách. Návštěvníci akce tak budou mít jedinečnou možnost nakoupit vánoční dárky, které jinde seženou jen stěží.“

 

Projekt ale není zaměřený čistě prodejně, má také svou vzdělávací a kulturní část. Doprovodný program zahrnuje aktivity pro dospělé i děti a přináší řadu novinek. Milovníky designu potěší odborné přednášky, workshopy zaměřené na leptání skla, kaligrafii, gravírování či potisk triček. Příznivci studentských prací jistě ocení módní přehlídku Ateliéru Designu oděvu UTB a promítání filmů studentů Ateliéru Animované tvorby.

 

Připraveno je i celodenní tvoření pro děti i dospělé, pro ty nejmenší bude k dispozici dětský koutek. Neobvyklá bude nabídka občerstvení, zahrnující polévky, regionální produkty, palačinky a další speciality. Samozřejmostí je kavárna s domácími moučníky, která láká k pohodovému předvánočnímu posezení s přáteli.

 

Zlín Design Market bude přístupný veřejnosti v sobotu 28. listopadu od 10: 00 do 20:00 a v neděli 29. listopadu od 10:00 do 17:00 hod. Vstup je zdarma

 

Na zámku bude i v těchto dnech možné navštívit dlouhodobou výstavu obrazů Václava Chada „Nevěděli jsme, kdy skončí válka“, v neděli 29. listopadu ve 13 hodin se uskuteční komentovaná prohlídka s kurátorkou výstavy Alenou Pomajzlovou.

 

Zlín Design Market je jednou z aktivit obecně prospěšné společnosti Zlínský zámek a má za cíl prezentovat a propagovat autorskou tvorbu začínajících tvůrců i zavedených designérských značek. Širší snahou je návrat ke kořenům zlínského designu a k tradici Zlína jako města designu. Záštitu nad akcí převzala poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová. Více informací na www.zlin-design.cz.









Termíny