Ildar Abdrazakov

Hudba, Opera
Charismatický ruský basista Ildar Abdrazakov opět v Praze! V červnu 2016 se představí ve Smetanově síni ve svých nejslavnějších operních rolích.
Ildar Abdrazakov patří k nejvýznamnějším světovým pěvcům – basistům. Od svého debutu v milánské La Scale v roce 2001 se ruský pěvec pevně usadil na všech prestižních světových scénách včetně Metropolitní opery v New Yorku, Vídeňské státní opery či mnichovské Bavorské státní opery. Je rovněž aktivním koncertním pěvcem, vystupoval na slavném londýnském festivalu BBC Proms či v newyorské Carnegie Hall, a spolupracuje s významnými orchestry včetně Chicagských symfoniků a Vídeňských filharmoniků.
K jeho nejparádnějším rolím patří Mozartův Figaro (Figarova svatba), Don Giovanni i Leoporello (Don Giovanni), Mefistofeles (Gounod: Faust a Berlioz: Faustovo prokletí), Oroveso (Bellini: Norma) a Rossiniho Selim (Turek v Itálii) a Assur (Semiramide). Ruský basista proslul také svými verdiovskými kreacemi: Walter (Luisa Miller), Banco (Macbeth), Oberto a Attila.
Pěvcova diskografie zahrnuje nahrávky Verdiho Requiem s Riccardem Mutim a se Chicagskými symfoniky (cena Grammy), Cherubiniho Mše, Šostakovičovy Suity na Michelangelovy verše, Rachmaninovovy neznámé opery Ubohý rytíř a nevydaných Rossiniho písní s Riccardem Chaillym. Podílel se rovněž na DVD s operami Oberto, Norma, Lucia di Lammermoor a Attila. V lednu 2014 vydala firma Delos jeho debutové sólové CD s názvem Power Players: Russian Arias for Bass a v září 2014 vydal Deutsche Grammophon na DVD/BluRay Borodinova Knížete Igora z Metropolitní opery s Abdrazakovem v titulní roli.
Ildar Abdrazakov se narodil v roce 1976 v Ufě, hlavním městě Baškirské republiky Ruské federace. Vítězství v mezinárodní televizní soutěži Marie Callas v Parmě v roce 2000 ho vyneslo na mezinárodní scénu a zajistilo mu debut v milánské La Scale. Od roku 2007 je Abdrazakov vyslancem filantropické iniciativy Zegna & Music. Projekt zahájila v roce 1997 italská módní firma Ermenegildo Zegna, která se proslavila především výrobou luxusních pánských obleků. Na svých koncertech je nosí také Ildar Abdrazakov.
Ildar Abdrazakov vystoupil v Praze 10. 7. 2015 na koncertě „Kvarteto velkých hlasů“ spolu s Annou Netrebko, Ekaterinou Gubanovou a Aleksandrsem Antonenkem; hrál Český národní symfonický orchestr.








Termíny