Questa o Quella?

Hudba, Opera
Tři hvězdy Metropolitní opery a La Scaly přijíždí poprvé do Prahy ke společnému koncertu. Questa o quella? Rozhodne se Stephen Costello? Přijďte se podívat!

Maria Agresta, Angel Joy Blue, Stephen Costello / PKF - Prague Philharmonia, dirigent Francesco Ciampa

Italská sopranistka Maria Agresta debutovala na operní scéně v roce 2007 po vítězství v několika mezinárodních soutěžích. První úspěch se dostavil již po čtyřech letech, v roce 2011, kdy ztvárnila s obrovským ohlasem u publika i kritiky Elenu v Sicilských nešporách v turínském Teatro Regio pod taktovkou Gianandrey Nosedy.
Od té doby je zvána na prestižní operní pódia po celém světě. Mezi vrcholy její dosavadní kariéry figurují titulní role v Normě v Tel Avivu, Mimì (Bohéma) ve Veronské aréně, v Mnichově, Teatro di San Carlo v Neapoli, Teatro Regio v Turíně, na Festivalu Puccini v Torre del Lago, v Benátkách, Tel Avivu a v Pařížské opeře, Gemma (Gemma di Vergy) v Teatro Donizetti v Bergamu, Elvira (Don Giovanni) v La Scale, Leonora (Trubadúr) ve Valencii za řízení Zubina Mehty a v La Scale, Micaëla (Carmen) na Masadě, Violetta Valéry (La traviata) v Berlínské státní opeře, ve Veronské aréně a v čínském městě Guangzhou, Amelia (Simon Boccanegra) v Římě s Riccardem Mutim a v Drážďanech s Christianem Thielemannem, Amalia (Loupežníci) v Benátkách, Leonora (Oberto) v La Scale, Desdemona (Otello) ve Valencii se Zubinem Mehtou, v Curychu a Janově, Julia (Vestálka) v Drážďanech nebo Elvira (Puritáni) v Pařížské opeře. V roce 2014 debutovala v londýnské Covent Garden, a to jako Lucrezia Contarini (Dva Foscariové) pod taktovkou Antonia Pappana, v první polovině roku 2015 zpívala Normu v Curychu s Fabiem Luisim a Liù (Turandot) v La Scale s Riccardem Chaillym. Její další plány zahrnují Mimì ve Vídeňské státní opeře, Mimì a Micaëlu v newyorské Metropolitní opeře, Violettu Valéry v Mnichově a v Dallasu a Liù v Chicagu. V roce 2014 Maria obdržela cenu italských kritiků „Franco Abbiati” v kategorii „Nejlepší soprán”.

Americká sopranistka Angel Joy Blue je známá díky svému krásnému hlasovému témbru, zářícímu a mrštému hornímu rejstříku, který ve střední poloze dostává temnější, až kouřový nádech. Díky svým hlasovým i hereckým kvalitám i díky letošní nominaci na cenu Opera Awards si neustále buduje renomé jedné z nejlepších sopranistek své generace. Díky tomu, nebo právě proto za posledních pět let Angel Joy Blue vystoupila na operním či koncertním pódiu v úctyhodných třiceti zemích po celém světě!
Důležitými milníky této sezóny pro ní byl debut v hlavní roli Tosky v operním domě v San Jose, i její závazky s Lipským Gewandausorchesterem, Anglickou národní operou, Jihozápadními floridskými symfoniky, Izraelskou filharmonií, i vystoupení na Německé opeře v Berlíně na gala koncertu pomoci proti AIDS. Mimo to se Angel podílí na několika koncertech s Placidem Domingem jako jeho zvláštní host a s Alfie Boe vystoupí na Poslední noci Proms v Londýně.
Z jejích předchozích úspěchů jmenujme alespoň Musettu v La bohéme (Puccini) v Anglické národní opeře, Americkou Lulu na festivalech v Bregenz a v Edinburku, Zneuctění Lukrécie (Britten) a Hoffmannovy povídky (Offenbach) v Divadle na Vídeňce, vystoupení s Berlínskými filharmoniky pod taktovkou Simona Rattla, či Verdiho Rekviem s Cincinnati Symphony Orchestra.
Joy Blue se zůčastnila finále pěvecké soutěže Operalia v roce 2009, kde získala první cenu v oboru Zarzuela a druhou v oboru Opera. Angel vystudovala operní zpěv na University of California Los Angeles a na University of Redlands. Svá studia prohloubila i v programu pro mladé umělce Palau de les Arts ve Valencii a v Kanadském vokálním institutu či na University of Montreal v Kanadě.
Mimo své operní úspěchy se tato kráska může pochlubit i tituly Miss Hollywood 2005 a Miss Jižní Kalifornie 2006. Joy Angel Blue se narodila v Kalifornii a v současné době žije v Londýně.

„Stephen Costello je nesmírně nadaný pěvec, jehož hlas má okamžitý účinek.“ Associated Press.
Tento tenorista si rychle získal pověst „prvnotřídního talentu“ (Opera News) a to zejména poté, co v roce 2007, teprve dva roky po svém profesním debutu, v pouhých šestadvaceti letech debutoval v Metropolitní opeře a to rovnou na zahajovacím představení sezóny! O dva roky později vyhrál Tuckerovu cenu a od té doby se představil téměř ve všech předních operních domech a festivalech na světě, včetně londýnské Královské opery v Covent Garden, Německé opery v Berlíně, ve Vídeňské státní opeře či na festivalu v Salzburku.
O sezóně 2014-15 se Stephen Costello vrací do opery v San Francisku, kde ztvární hlavní mužskou postavu ve světové premiéře nové opery Marca Tutina Dvě ženy. V Metropolitní opeře a ve Vídeňské státní opeře bude opakovat svou parádní roli v La traviatě po boku Mariny Rebeky, aby se do Met v zápěti vrátil po bok Susan Graham v Lehárově Veselé vdově. Mezi ostaní závazky patří návrat do Houston Grand Opera, kde bude debutovat v roli Ferranda v Mozartově opeře Così fan tutte, a v Austin Lyric Opera se představí v titulní roli Gounodova Roméa a Julie.
V předchozích sezónách se vyznamenal především jako Zelenáč v opeře Moby-Dick (Heggie) ve Washingtonské národní opeře, Vévoda mantovský v Rigolettovi (Verdi) v Houston Grand Opera, Roberto Devereux (Donizetti) v Carnegie Hall, Falstaff (Verdi) na festivalu Saito Kinen v Japonsku, či jako Percy v opeře Anna Bolena a Nemorino v Nápoji lásky (obě Donizetti) ve Vídeňské státní opeře. V opeře v Dallasu ztvárnil titulní tenorové role všech tří Donizettiho tudorovských oper, aby poté vysoupil jako Lord Percy po boku Anny Netrebko v přímém přenosu z Metropolitní opery do kinosálů po celém světe.
Stephen Costello se narodil v roce 1981 v Philladelphii a vystudoval tamější University of the Arts a Academy of Vocal Arts, kde zároveň potkal i svou manželku, sopranistku Ailyn Pérez. V současné době spolu žijí ve městě Chattanooga v Tennessee.








Termíny