Travelogue I – Twenty to Eight

Divadlo, Volný čas, Loutkové divadlo, Taneční představení
V „Travelogue I – Twenty to Eight“ se vše točí kolem kuchyně. Kuchyně je místem setkání pěti lidí, zrcadlem obřadů, zvyklostí a nevšedních způsobů chování. Zrcadlem, které odhalí, jací opravdu jsou. Skrze tyto reflexe vzniká spletitá síť vztahů. Probíhající postavy, neurotické a jakoby posedlé ve svém jednání, osamělé a ztracené, nejsou schopny najít cestu ven. Jsou vězni svých vlastních sociálních struktur a předsudků.

Ráda využívám reálných objektů – ledničky, telefonu či postele – které jsou další výzvou pro mé choreografické hledání. Toto je dílo o nás, o našem životě, o našem způsobu žití, o všech banálních činnostech i o jednoduchosti věcí. Chci ukázat krásu všedních věcí, krásu, kterou už nevnímáme. Naše realita se stává snem. Do tohoto díla jsme se pustili z nadšení pro filmy a jejich hvězdy. Rozhodli jsme se stát svými vlastními hrdiny, nedokonalými, ošklivými i krásnými, jak jen můžeme být. Zvláště mě inspirovaly filmy „Andaluský pes“ od Luise Buñuela a Salvadora Dalího a „Bout du Souffle“ od Jean-Luca Godarda.

„Představení Twenty to eight je zcela inspirováno typickou atmosférou minulé doby, avšak i dnes, s novým obsazením, je stejně rozkošné, vtipné, jadrné a ztřeštěné jako před 15 lety.“ Michaela Schlagenwerth, tip, 21. 2. 2008

Koncept a režie: Sasha Waltz
Interpretace: Davide Camplani, Maria Marta Colusi, Edivaldo Ernesto, Florencia Lamarca, Takako Suzuki
Scénografie: Barbara Steppe
Hudba: Tristan Honsinger Quintett
Composition: Jean-Marc Zelwer »Le Tourment de Vassilissa la Belle« / CD Made to measure
Světelný design: André Pronk, Tomski Binsert
Vedoucí zkoušek: Takako Suzuki
Dílo bylo vytvořeno těmito tanečníky: Nasser Martin-Gousset, Ákos Hargitay/Thomas Lehmen, Charlotte Zerbey, Takako Suzuki, Sasha Waltz
Koprodukce souboru Sasha Waltz & Guests a Grand Theatre Groningen, NL. | A co-production by Sasha Waltz & Guests and Grand Theatre Groningen, NL.
S laskavou podporou: Berlin Government Department Cultural Affairs, Fonds of, Performing Arts, Initiative Neue Musik Berlin e.V.

Sasha Waltz & Guests je finančně podporována Kulturním fondem hlavního města a spolkové země Berlín. | Sasha Waltz & Guests is funded by Hauptstadtkulturfonds and Land Berlin. Akce se koná s finanční podporou Goethe-Institutu v České republice a Česko-německého fondu budoucnosti. Pod záštitou primátora Berlína, pana Michaela Müllera.

Sasha Waltz & Guests

Soubor Sasha Waltz & Guests založila Sasha Waltz s Jochenem Sandigem v Berlíně v roce 1993. Hned o rok později se soubor představil na festivalu TANEC PRAHA s legendární inscenací Travelogue I – Twenty to Eight, která odstartovalá jeho mezinárodní kariéru. Od té doby soubor spolupracoval s více než 250 umělci či soubory – architekty, choreografy, filmaři, designéry, hudebníky, zpěváky či tanečníky – z dvaceti pěti zemí, kteří coby „hosté“ spolupracovali na osmdesáti produkcích, projektech ze série „Dialog“ či filmech. Sasha Waltz & Guests funguje v mezinárodním a neustále se vyvíjejícím sepjetí vlastních a partnerských produkcí, které v současnosti tvoří repertoár 20 inscenací uváděných sedmdesátkrát do roka po celém světě. V Berlíně soubor spolupracuje s širokým spektrem institucí typu městských divadel, operních domů a muzeí, a přispívá k rozvoji inovativního profilu a uměleckého dialogu na scénách jakými jsou Sophiensaele (1997) a Radialsystem V, Space for Arts & Ideas (2006). Rozvoj progresivních scénických forem a práce s choreografií hudebního divadla se stala nejvýraznější charakteristikou tvorby souboru Sasha Waltz & Guests.








Termíny