The Foreign Resort + Prouza

Hudba, Rock & Pop
Dánské postpunkové zjevení, ovlivněné dark wave, shoegaze a dalšími žánry, se konečně poprvé objeví i v Praze – v pátek 11. září v Basement Baru.

" Nejzajímavější kapela, která se v Dánsku objevila od dob Raveonettes"
" Skvěle zprodukované skladby s duší hluboce ukotvenou v pochmurném postpunku v dobách jeho největší slávy. Brilantně zakomponovaný osmdesátkový zvuk do moderního rámce."
"Tahle kapela je epická!"

Tak hodnotí tvorbu kodaňské trojice The Foreign Resort mezinárodní hudební tisk. A právem. Ostatně, jejich novinku "New Frontiers" produkoval John Fryer (Nine Inch Nails, Cocteau Twins, PJ Harvey, Vanessa). Mikkel B. Jakobsen, Morten Hansen a Henrik Fischlein ve své tvorbě nezapřou vlivy kapel jako The Cure, Depeche Mode nebo Joy Division, ale dokážou z těchto přísad umíchat svůj vlastní svébytný rukopis. Navíc mají dar napsat opravdu silné a atmosferické skladby.
Dark wave, nová vlna i shoegaze se potkávají na pevném postpunkovém základu a dávají dohromady podmanivou směs, obalující emotivní vokál Mikkela Jakobsena.
To ostatně The Foreign Resort měli možnost prokázat nejen na skvělých deskách „Offshore“, „Scattered & Buried“ a novince "New Frontiers", ale i na třech stovkách koncertů (včetně turné po USA, vystoupení na WGT, šňůře s A Place to Bury Strangers a podobně). A můžeme snad tuzemské milovníky temných kytar připravit o jedno z nejzajímavějších nových jmen Evropy?

Dlouho jsme přemýšleli, koho vedle tohoto dánských postpunkerů postavit na pódium. Nakonec byla naše volba jednoznačná: frýdecko-místecká Prouza!
Kapela, jejíž počátky se datují až do roku 1989, patřila v prvních porevolučních letech k nejfrekventovanějším jménům domácí klubové scény.
Tehdy svým nezaměnitelným rukopisem, dvěma výbornými alby "V otrhaném domě" (1990) a "Ve dne v noci" (1992) a především nezapomenutelným koncertním tandemem s jesenickými Priessnitz roztančila mnoho českých i moravských sálů.
Po delší pauze se kapela vrátila v roce 2001 v pozměněné sestavě zpět na pódia. Od té doby čtveřice vydala další dvě alba ("V tichosti", 2007 a "Ve starém městě", 2013) a stále patří ke skvělým koncertním tahákům.
Přijďte se přesvědčit i vy!

Druhý zářijový pátek v Basement Baru se tedy připravte na řádné postpunkové hody!








Termíny