PÁLAVSKÉ VINOBRANÍ 2015

Výstava, Hudba, Pro děti, Turistika

Festival vín, gastronomie a kultury s dlouhou tradicí, prestižní vinařskou soutěží, exkluzivním uměleckým programem, který se pořádá každoročně o druhém zářijovém víkendu.

Pálavské vinobraní opět láká na pochodňovou show, průvod královské družiny, spoustu krojů, řemeslnou tržnici, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby. Součástí programu jsou koncerty hvězd české i slovenské hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastronomickými specialitami nebo nedělní výstup na Svatý kopeček. Program nezapomíná ani na děti, pro něž je připravena řada her, pohádek, soutěží a atrakcí.

Páteční program na Náměstí zahájí taneční vystoupení vojenského uměleckého sboru Ondráš, poté se představí Ondřej Brzobohatý, Ivan Hlas trio a hudební uskupení Stanleys Dixie Street Band. V amfiteátru vystoupí mladá zpěvačka Elis, která získala titul Objev roku v hudební soutěži Český slavík, dále zahraje Michal Prokop se skupinou Framus Five,  hlavními hvězdami programu bude nepochybně Jiří Macháček se skupinou MIG 21 a kapela Portless.

V sobotu přijede na Náměstí královský průvod Václava IV. s královnou Chantal Poullain, za bohaté účasti krojovaných souborů, dále se můžete těšit na imitátora Petra Jablonského, Hradišťan s Jiřím Pavlicou, Jiřího Stivína, Věru Špinarovou či hudební uskupení Circus Problem. Kozí hrádek ovládnou kejklíři, komedianti, mistři meče i sokolníci.  Odpoledne v amfiteátru bude ve znamení dalších hudebních hvězd, které slovem provede Jakub Kohák. Vystoupí Hana Zagorová, David Deyl s kapelou, Michal Hrůza, Marta Jandová, kapela Buty a Monkey Business. Speedpating show představí Alex Dowis.

Žalman & spol. a bratři Ebenové zazpívají v neděli, po výstupu na Svatý kopeček. Náměstí potom přivítá přehlídku dechových hudeb a na horním nádvoří zámku je připraven dětský program.

Do programu jsou nově zapojeny další hudební scény. Ta první z nich vznikne na horním nádvoří mikulovského zámku, kde v sobotu vystoupí skupina Kupodivu, Ondřej Ruml, Jazzpetit a Junior Band z Pohořelic. Příznivci dechové hudby si můžou zatancovat na ulici České před městským kinem při páteční a sobotní tancovačce s  dechovou kapelou.

festival vína
Po celou dobu vinobraní v hlavním sále zámku probíhá prestižní veřejná výstava Národní soutěže vín. Bude zde možno ochutnat více než 500 vzorků bílých, růžových a červených vín z Mikulovské vinařské podoblasti.  Víno je charakteristické nejen svou chutí, ale mnoha vůněmi, a k plnohodnotnému prožitku poznávání vína čichem patří. Proto v Gajdošově sále zámku koná zábavně – vzdělávací akce Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně. Prohlídky a řízené degustace čekají i v dalších prostorách zámku a několika místních vinařstvích, v Kapucínské ulici vyroste vinařské městečko se stánky jednotlivých výrobců vína.

Návštěvníci mají možnost po celý víkend u  Udírenské věže zámku zhlédnout prezentaci klasického zpracování hroznů na ručním mlýnku a pomocí mechanického lisu. Do výroby se mohou hosté také sami zapojit a výrobu si vyzkoušet. Hroznový mošt je možné ochutnat         i zakoupit, doma sledovat průběh kvašení a čekat na svůj vlastní bručák. Prezentace bude spojená s ukázkou hroznů a listů, aby zájemci viděli rozdíly mezi jednotlivými odrůdami.

Podrobný program, aktuality a další užitečné informace jsou k dispozici na www.palavske-vinobrani.cz.

 





Účinkují

Hana Zagorová, Michal Hrůza, Marta Jandová, Elis, Michal Prokop & Framus Five, Buty,
Monkey Business, MIG 21, Portless, David Deyl, Ondřej Brzobohatý, Věra Špinarová, Ondřej Ruml,
Hradišt’an & Jiří Pavlica, Žalman & Spol., Bratři Ebenové, Ivan Hlas Trio, Jiří Stivín,
Circus Problem, Petr Jablonský a mnoho dalších…

Další dokumenty k akci

  




Termíny