Výstava Známky, bankovky, medaile - Oldřich Kulhánek

Výstava

V letošním roce by významný český grafik, výtvarník a autor českých bankovek Oldřich Kulhánek oslavil své 75. narozeniny. Poštovní muzeum se spolu s Českou mincovnou, Akademií věd ČR, Národním muzeem, Českou národní bankou a Státní tiskárnou cenin rozhodlo tuto významnou osobnost připomenout unikátní výstavou Známky, bankovky, medaile. Výstava je pro veřejnost otevřena od 27. března do 14. června 2015 v prostorách muzea.

Na výstavě spolupracuje několik významných institucí, mezi nimiž můžeme zmínit například Českou mincovnu. Mincovna koncem února představila svoji vlajkovou loď -  zlatou medaili za takřka 1,5 milionu korun s portrétem Karla IV. na motivy české stokoruny. Tu pro mincovnu vytvořila dcera pana Kulhánka, grafička Klára Melichová. Spolu s touto medailí návštěvníci uvidí kompletní sérii všech pamětních medailí na motivy českých bankovek (např. Ema Destinnová, František Palacký a další).

Výstava Známky, bankovky, medaile je pojata jako prezentace autorovy užité grafiky a kromě zlatých medailí nabídne i vzácně vystavované originální návrhy na bankovky či medaile. Na jednom místě tak budou k vidění například carské rublové bankovky (Oldřich Kulhánek je prohlásil za nejkrásnější bankovky světa), originální návrh na bankovku 10,- Kč z roku 1971 s tématem prací Mistra Pavla z Levoče, unikátní souhlas – imprimé – k tisku stokorunových bankovek, a dále například kopie bust z triforia Svatovítské katedrály zapůjčených Národním muzeem (Karel IV. či Jan Lucemburský) a mnoho dalšího.

 

Výstava je v Poštovním muzeu otevřena denně (od 9 do 12 a 13 do 17 hodin) kromě pondělí a v jejím rámci zveme i na bohatý doprovodný program:

 

Příležitostná poštovní přepážka 28. 3. 2015, 9.00-15.00.

Používání příležitostného poštovního razítka a prodej dopisnice s přítiskem podle návrhu Kláry Melichové.

 

Představení poštovní známky 1. 4. 2015 od 17.00.

Autoři akad. malíř Jan Kavan a rytec Miloš Ondráček představí vznik poštovní známky emise Tradice české známkové tvorby - Oldřich Kulhánek. O technologických postupech tisku známek promluví Pavel Vavřina z Poštovní tiskárny cenin, a. s.

 

Vzpomínková přednáška 28. 4. 2015 od 17.00.

Předseda SČUG Hollar akad. malíř Vladimír Suchánek zavzpomíná na tvorbu i na osobnost Oldřicha Kulhánka.

 

Den České mincovny v Poštovním muzeu 12. 5. 2015 od 17.00.

Zástupci České mincovny nás zavedou do tajů vzniku investičních medailí a tvorby Oldřicha Kulhánka v tomto oboru.

 

Přednáška o tvorbě bankovek 28. 5. 2015 od 17.00.

Rytec Martin Srb ze Státní tiskárny cenin, s. p. poodhalí zákulisí vzniku bankovek i jejich technologické zpracování včetně náročných zabezpečovacích prvků.

Poštovní muzeum Praha, Nové mlýny 2 (27. 3. - 14. 6. 2015)

 

Více informací naleznete na webu www.postovnimuzeum.cz a na facebookových stránkách Poštovního muzea https://www.facebook.com/Postovnimuzeum









Termíny