PÁLAVSKÉ VINOBRANÍ

Volný čas, Hudba, Turistika

Místo konání: Mikulov – centrum, zámek, Kozí hrádek, amfiteátr, Svatý kopeček

 

Již přes šedesát let zve Mikulov na třídenní Pálavské vinobraní, které vzdává hold vínu a místním vinařům. Přijeďte ochutnat letošní burčák, regionální speciality i nejlepší vína z této podoblasti. Pozdravíte se s králem Václavem IV., uvidíte krojový průvod a zažijete koncerty populárních interpretů, například Hany Zagorové, Michala Hrůzy, kapely MIG21 či Buty.

 

Oslavami bude žít od 11. do 13. září celé město, zámek i nedaleké památky Kozí hrádek  a Svatý kopeček. „Opět pořádáme večerní pochodňovou show, krojovaný a historický průvod s králem Václavem IV. a královnou v podání Chantal Poullain, nedělní výstup na Svatý kopeček, lety vrtulníkem a historickou tržnici,“ připomněla Marcela Koňáková, ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová, která akci pro město organizačně zajišťuje. Tradice Moravy připomenou vystoupení národopisných souborů a dechových hudeb, v amfiteátru se konají koncerty známých hvězd.

 

 „Víno chceme představit jako součást naší kultury. Rádi bychom návštěvníkům ukázali, jak inspirativní může být a kolika smysly je třeba k němu přistupovat, abychom mu porozuměli. Prostory zámku budou tedy věnované právě jemu,“ doplňuje své pozvání paní Koňáková.   V hlavním sále se po celé tři dny koná Národní soutěž vín Mikulovské vinařské podoblasti s veřejnou ochutnávkou více než pět set vzorků bílých, růžových a červených vín. Vinařskou tématiku a řízené degustace najdete také  v zámeckém sklepení a na terase u Udírenské věže.

 

Víno je charakteristické nejen svou chutí, ale mnoha vůněmi, a k plnohodnotnému prožitku poznávání vína čichem patří. Proto se na vinobraní pořádá již několikátý ročník zábavně – vzdělávací akce Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně, do nějž se mohou hlásit všichni návštěvníci. Minulé ročníky měly u veřejnosti ohlas a popularita této u nás i v Evropě ojedinělé akce vzrůstá.

 

Kapucínská ulice se promění ve Vinařské městečko a spolu s jihomoravskými víny  a burčákem v něm budou k ochutnání regionální speciality, například Pohořelický kapr či sýry. Novinkou je zábavné vystoupení s motivem setkání vinařů s Bakchem, bohem vína  a nespoutaného veselí.

 

Na Kozím hrádku se čas vrátí o několik století zpět a rytíři se utkají v šermířských soubojích. Jsou připraveny také ukázky palných zbraní, dobová hudba a divadelní představení.

 

Na návštěvníky čeká i řada doprovodných aktivit. Babí léto si budou moci zájemci užít také při vyhlídkových letech vrtulníkem, prohlídnout si jeskyni Na Turoldu a zúčastnit se soutěže o nejlepší fotografii z vinobraní.

 









Termíny