Jiří Trnka a svět animace

Volný čas, Pro děti, Pro Děti, Veletrhy
Vlajkový projekt Jiří Trnka a svět animace představuje umění a řemeslo loutkářství a filmové animace od samého počátku až po nejmodernější formy.

Vůbec poprvé v historii budete mít možnost seznámit se s profilovou výstavou Jiřího Trnky. Výstava Ateliér Jiřího Trnky představí plzeňského rodáka nejen jako tvůrce animovaných filmů, ale také jako malíře, sochaře, loutkáře a ilustrátora. / Galerie města Plzně, 17. ledna – 10. května 2015

Výstava Zahrada 2 otevře originální svět slavné pohádky všem, kdo si ho budou chtít osahat na vlastní kůži. Šest interaktivních pokojů zve k setkání se slony, velrybou nebo Trpaslíkem a ukazuje, jak je poetika Jiřího Trnky inspirativní i dnes, nově převyprávěná díky Jan a Matyáši Trnkovým. / Západočeské muzeum, únor – červen 2015

Animaci a nové technologie si budete moci zkusit i sami – ať už na kurzech a festivalových vydáních festivalu Animánie nebo v kurzech, které pořádá Dům digitálních dovedností. Bohatý bude i doprovodný program k oběma výstavám.

Projekt digitalizace Trnkova filmu Staré pověsti české

Společně s Ministerstvem kultury a Národním filmovým archivem uvede Plzeň 2015 v rámci festivalu Finále Plzeň pro rok 2015 digitalizovanou podobu Trnkových Starých pověstí českých. Barevný loutkový film podle Jiráskových "Starých pověstí českých" zahrnuje pověsti o praotci Čechovi, Bivojovi, dívčí válce, Libuši a Přemyslovi, Horymírovi, Čestmírovi a válce proti Lučanům. Restaurace filmu umožní jeho uvádění v digitalizovaných kinech v široké distribuci ČR a v zahraničí, v podobě co možná nejbližší té, kterou mohli spatřit diváci při prvním uvedení filmu do kin.








Termíny