Aladin / Matěj Forman

Divadlo, Divadlo
Výtvarnou inscenací s názvem Aladin se může chlubit česko-francouzský tým pod vedením výtvarníka a divadelníka Matěje Formana. Představení vznikalo mezi lety 2013 a 2014 v divadle Theatre du Jeu de Paume v Aix-en-Provence ve Francii. Impulsem pro tuto spolupráci byl okamžik, kdy se Marseille stalo evropským hlavním městem kultury. Nyní se tato výpravná inscenace pro celou rodinu chystá v únoru a březnu představit plzeňskému publiku. Divák vstupuje prostřednictvím vypravěče a proměnlivé scény do fascinujících a stále inspirujících příběhů Tisíce a jedné noci. Představení plné loutek, exotických rekvizit, melodií a obrazů potěší diváky všech věkových kategorií. Dobrodružství Aladina a kouzelné lampy, ale i vyprávění statečné Šehrezády stále láká a připomíná dospělým i dětem svět plný příběhů a dobrodružství.

Na scénografii, kostýmech, maskách i loutkách pracoval tým Divadla bratří Formanů v čele s Andreou a Josefem Sodomkovými. Hudbu zkomponoval mladý český skladatel Daniel Wunsch. Animace pro tuto inscenaci vytvořila Anna Krtičková. Soubor tvoří čeští tanečníci, herci a loutkáři - Veronika Švábová, Tereza Hradilková, Jakub Hradilek, Jan Bárta a Miroslav Kochánek.

Vyprávění Tisíce a jedné noci vznikalo po několik století, putujíce ze zemí dálného východu až do Evropy. Také toto představní nese v sobě silný motiv putování.








Termíny