Čtyři po škole

Výstava

Galerie 4 zve na výstavu kantorů fotografického oboru na SSUPŠ Zámeček v Plzni. Výstava potrvá do 31. prosince 2014.

HAUER (Pavel) – KODERA (Radovan) – SCHÝBAL (Jan) – VALA (Ivan)

Výstava představí tvorbu čtyř učitelů ze Soukromé střední uměleckoprůmyslové školy Zámeček v Plzni. Každý z autorů zde vystaví své fotografie z poslední doby. Čtyři po škole nejsou uměleckou skupinou, jsou však čtveřicí, jež spojuje stejné místo působení a tvůrčí inspirace.

PAVEL HAUER (3. 4. 1960 v Plzni) vystudoval Pedagogickou fakultu v Plzni, obor výtvarná výchova. Už od 80. let představuje malby a grafické listy ve svém ateliéru v Plzni. Od roku 1989 začíná vystavovat veřejně malbu a grafiku, někdy s vlivem konceptualismu, většinou ale figurativní. Postupně přechází od tradiční olejomalby na plátně k rozměrným formátům na papírových rolích, výstavy tvoří významové celky. Po r. 2000 se začíná zabývat starými fotografickými technikami, které používali piktorialisté v 19. a na začátku 20. století.

RADOVAN KODERA (1960 v Chebu) po maturitě a vojně pracoval jako řidič, strojník bagru, zauhlovač, vychovatel na stavebním učilišti. Amatérsky fotografuje od poloviny 80. let. Od r. 1992 pracuje jako fotograf Národního památkového ústavu v Plzni. Spoluzakladatel a předseda Občanského sdružení Pro Photo založeného na podzim 2003 za účelem vyhledávání, zhotovení a prezentace fotografických souborů převážně z prostředí menšin, nekomerční a nekonvenční kultury a instalací v netradičních prostorách.

JAN SCHÝBAL (4. 1. 1958 v Plzni) vystudoval Střední grafickou školu v Praze a Institut výtvarné fotografie při Svazu českých fotografů tamtéž. Systematicky začíná fotografovat od r. 1985 a od počátku je v zájmu jeho objektivu především člověk se svými osudy, v jejichž každodenní všednosti hledá a nachází drobné perličky humoru a pozitiva. S chebskou galerií G4 se seznamuje roku 1987 a z této spolupráce pak vzniká značná část jeho fotografií. Archetyp bytí a živočišnosti odhaluje tušené: Všude chleba o dvou kůrkách.

IVAN VALA (2. 3. 1964 v Plzni) po gymnáziu studoval katedru výtvarné fotografie na FAMU (1986 – 1989). Od 90. let se věnuje profesi fotografa a grafickému a užitému designu. Trvalým médiem jeho volné tvorby je fotografie, kresba, malba a objekt. Společná výstava se dvěma amatérskými kolegy v Plzni byla r. 1988 po odpolední vernisáži „svěšena“ a zakázána. V roce 1989 to po několika dnech potkalo i jeho výstavu v Praze. Zřejmě proto o svých expozicích jen nerad (popřípadě na poslední chvíli) informuje (i organizátory).

 





Účinkují

Pavel Hauer, Radovan Kodera, Jan Schýbal a Ivan Vala





Kontakty

www.galerie4.cz

Termíny