Degustace Středozemí a Exotika

Volný čas

Středozemí a Exotika

26.11 středa  a   27.11. čtvrtek od 19 hodin

Vážení hosté,

na středu 26.11. a čtvrtek 27.11. 2014 jsme pro Vás  připravili poznávací zájezd do Středozemí a exotických krajin. Během jednoho večera navštívíte v poutavém vyprávění 9 zajímavých zemí:

 

Degustační menu:

 

  1. Kypr– pohoří Paphos:  RHINE RIESLING, odrůda ryzlink rýnský,  polosuché
  2. BRAZÍLIE – Serra Gaúcha: FLOWERS BRANCO, cuvée, polosuché
  3. LICHTENŠTEJNSKO: ROTBURGER, odrůda Zweigelt, suché
  4. IZRAEL – Judské hory: CABERNET SYRAH TISHBI,  cuvée, suché
  5. PERU: QUEIROLO TANNAT, odrůda Tannat, suché
  6. LIBANON: FLEURONRESERVE, cuvée, suché
  7. MEXICO – Baja California:  PETITE SIRAH, suché
  8. ALŽÍRSKO– Mascara: COTEAUX DE MASCARAVAOG, suché
  9. BOLÍVIE: CABERNET SAUVIGNON, suché

 

Naše putování začne na Kypru, kde dějiny vinařství jsou staré jako mýty této oblasti. Jeho kvalitu chválí Homér a Euripides. Kyperské víno pili faraóni a opěvoval ve svých verších král Šalomoun. "Sladkost tvé lásky je rovna kyperskému vínu", šeptal 36 let před n.l. římský vojevůdce Marcus Antonius své Kleopatře a přenechal jí ostrov jako svatební dar. Naopak historie brazilského vinařství sahá ke konci 19. století, kdy se na území státu Rio Grande do Sul usadili emigranti z německých a italských vinorodých oblastí. Brazilská vína jsou velmi dobrá – plná slunce a tak Vám naladí chuťové pohárky na vysoce kvalitní víno z Lichtenštejnska, které nabízí ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Sluncem zalité alpské stráně, dramaticky se měnící počasí a velký rozdíl mezi denní a noční teplotou – to vše vytváří jedinečný základ pro rozmanitost a bohatost vín. Neméně co do kvality jsou ceněna vína Izraelská, kde první zmínky o pěstování a výrobě vína pocházejí z biblických dob, a Libanonskás velmi starobylou a bohatou vinařskou tradici. Ve starověku měla tato vína mimořádný věhlas. Víno zde začali pěstovat již staří Féničané, pokračovali v tom Řekové a Římané, jezuité a křižáci. Vinná réva se pěstuje v nadmořské výšce okolo 1000 metrů, kde je průměrně 300 slunečních dnů v roce. Podobné klimatické podmínky, vysoká nadmořská výška a slunečné dny, mají i v Peru kde i přesto, že sem víno bylo dovezeno španěly v 16.stol., obnovili tradici vinařského průmyslu až na konci 20. století. To Mexico využilo španělský „dar“ lépe a už v 17. století se stalo soběstačnou zemí v produkci vína, no kdo nezná světově proslulý region Baja California? Tak jako Mexico zažívá vinařský rozkvět, Alžirsko prožívá vinařský pád: V 60. letech bylo alžírské víno synonymem pro mimořádně kvalitní červené víno, které bylo připravováno i pro francouzský prezidentský stůl, Alžírsko bylo největším vývozcem vína na světě a zároveň čtvrtým největším producentem. Poté co skončila francouzská kolonizace, nechala nová islámská vláda drtivou většinu vinic vyklučit. Svou dovolenou ukončíme v Bolívii na nejvýše položené vinařské oblasti na světě (2000 – 3500m). Výnosy jsou vinou těchto nehostinných podmínek velmi nízké, takže se jedná o velice vzácná vína s chutí, jakou nemají žádná jiná na světě.

 

Občerstvení: domácí uzeniny, čerstvé pečivo s oliv. olejem 1. jakosti a provensálskými bylinkami

Cena degustace s občerstvením 399,-CZK

Pro velký zájem o tuto degustaci se v případě zaplnění středečního termínu 26.11. bude konat i ve čtvrtek 27.11., vždy od 19h,  GALLERY WINERY MÁNESKA, Mánesova 57, Praha 2.

 

Rezervace nutná na: gallerywinery@gmail.cz, nebo tel. či sms na 720 192 461.

Těšíme se na VÁS, gallery winery Máneska     

www.gallerywinery.cz

 









Termíny