Svatomartinský Mikulov

Divadlo, Volný čas, Hudba, Turistika

Od 7. do 17. listopadu ožije Mikulov bohatým programem Svatomartinských slavností. Pro návštěvníky jsou připraveny dny mladého vína a husích specialit, ale také zábavy a kultury. Město zaplní svatomartinský jarmark, přijedou doboví umělci s kočovnou společností, představí se dětské pouliční divadlo a otevřou se památky, které již ukončily turistickou sezónu.

 

Program začíná v pátek 7. listopadu Svatomartinskou dílnou v městské knihovně a křtem knihy Vydáno v Mikulově, který se chystá na zámku. Večer pak členové Divadla U Hasičů zahrají v městském kině vynikající anglickou komedii Lháři autora Neilsona Anthonyho. Černý situační anglický humor a skvěle napsaný text jsou hlavními předpoklady dobré zábavy u této hry.

 

V sobotu se na Náměstí otevírá svatomartinský jarmark se Svatomartinským zpíváním a Husím pochodem v podání Dětského národopisného souboru Palavánek. Odpolední program tance a zpěvu připravil Národopisný soubor Pálava s cimbálovou muzikou Píšťalenka a mužský pěvecký sbor z Březí.

 

V neděli 8. listopadu otevírá tradiční trh, na němž vystoupí  kočovná divadelní společnost. Návštěvníky pobaví silák, fakír s ohňovým představením a Náměstí oživí i dobová tanečnice za doprovodu živé historické hudby. Mikulov nezapomíná ani na děti a v programu se během slavností objeví hned několik pohádek.

 

V úterý 11. listopadu se můžou návštěvníci od 10.30 hodin před radnicí podívat na legendu o tom, jak se Martin stal svatým. Přesně v jedenáct hodin a jedenáct minut se po slavnostním příjezdu sv. Martina otevřou Svatomartinská vína.

 

V zámeckém Gajdošově sále se v pátek 14. listopadu od 16 hodin světí vína ročníku 2014, slavnostní obřad provede probošt Pavel Pacner. Podávat se bude svatomartinská kachna a během svátečního odpoledne zazpívají Pálavští senioři. Na slavnostním svěcení je samozřejmě možné čerstvě posvěcená vína i degustovat. 

 

Svatomartinský jarmark bude pokračovat i třetí listopadový víkend. V doprovodném programu vystoupí i skupina muzikantů s historickými nástroji a taneční vystoupení přiblíží dobu starodávných krčem a veselic. Pro děti jsou opět připraveny pohádky.

 

Během svatomartinských oslav budou mimořádně zpřístupněny historické památky, je možné využít kostýmovaných prohlídek v Dietrichsteinské hrobce, vystoupit s průvodcem na Svatý kopeček a seznámit se s bohatou historií města.

 

Mikulovské podniky nabídnou speciální svatomartinská menu, včetně ochutnávky mladých a Svatomartinských vín. Zvláštní kulturní program připravili v Kafe Pala, hotelech Galant, Eliška a Templ, kde také zvou na hudební večery.

 

Kompletní program s přehledem termínů a časů jednotlivých akcí nabízí www.mikulov.cz.





Další dokumenty k akci

  




Termíny