Mezinárodní festival alpinismu 2014 - Brno

Výstava, Volný čas, Sport, Turistika, Kurzy, vzdělání, konference

Současně s veletrhem SPORTLife 2014, který se bude konat v areálu výstaviště v Brně od 6.11. do 9.11.2014, můžete navštívit i další festivaly s nabitým programem.

 

V pátek 7.11.2014 se všichni ti, co fandí horám, turistice a aktivnímu trávení volného času se mohou přijít podívat na Mezinárodní festival alpinismu do pavilonu E – kde vystoupí česká horolezecká elita se svými přednáškami a zážitky – nebudou samozřejmě chybět naši dva úsřední horolezci Radek Jaroš a Jan Trávníček. 

 

Od roku 2004 se podařilo uskutečnit náročný projekt, a jak v Praze prohlásil Reinhold Messner, „Praha se v minulých deseti letech vždy koncem listopadu stala centrem světového alpinismu“. Při MFA Praha se každoročně formou osobní účasti a prezentace představilo 10–15 špičkových alpinistů a horolezců z celého světa. Ve stejném trendu bude MFA Praha pokračovat i v tomto roce 2014. Jednou z novinek letošního MFA PRAHA bude i jednodenní zastavení v Brně – na brněnském výstavišti v pavilonu E se v pátek 7. 11. 2014 od 11.00 hod uskuteční celodenní představení nejlepších současných českých alpinistů a lezců. Se svými přednáškami se představí Adam Ondra, Lucie Hrozová, Marek Holeček, Pavel „Bača“ Vrtík, Jan Trávníček a další. Součástí celodenního show je i česká premiéra unikátních filmů o začátcích sportovního lezení v národním parku Yosemite v USA. Mezi nejatraktivnější přednášky bude zcela jistě patřit vystoupení Radka Jaroše – ten přiblíží svůj výstup na vrchol K2. Radek tímto výstupem završil své himálajské úspěchy a získal jako jediný Čech Korunu Himálaje.

 

V pátek 7. listopadu od 12 hodin se v pavilonu E představí nejlepší čeští alpinisté: Radek Jaroš, Adam Ondra, Lucie Hrozová, Marek Holeček, Jan Trávníček, Markéta Janošová a Eliška Adamovská.

 

Program:

  • 12.00 hod Jan Trávníček: Fámy a mýty: Jak to Honza „Tráva" vidí po výstupech na čtyři osmitisícovky 
  • 13.00 hod Marek Holeček: Talung 2013: O významném sportovním úspěchu, za který byli Marek Holeček a Zdeněk Hrubý nominováni na prestižní ocenění Zlatý cepín – nejlepší výstup roku 2013.
  • 14.30 hod Daniel Polman: Knock the Glock: Extremní bike-hike projekt Vídeň - Großglockner (non-stop za méně než 24 hod) 
  • 15.30 hod Pavel Vrtík: Let draka: Prvovýstup v severovýchodní stěně Les Droites - příběh o hledání cesty mezi rodinou, prací a horami 
  • 16.15 hod Markéta Janošová: Nožičky pomozte ručičkám! Eliška Adamovská: Jednou jsem dole, jednou nahoře 
  • 16.45 hod Adam Ondra: Život s bílýma rukama: Mistr světa v boulderingu a v lezení na obtížnost představí své odhodlání, které ho vyneslo ke dvojnásobnému světovému titulu.
  • 17.45 hod Lucie Hrozová: Nejtěžší ženské mixy: Dnes nesporně jedna z nejlepších mixových lezkyň na světě představí své poslední výstupy i nový unikátní film 
  • 18.30 hod Radek Jaroš: K2 - úspěšné završení Koruny Himálaje
  • 19.30 hod EPOS O LEZENÍ V NP YOSEMITY: "Valley Uprising" pojednávající o průřezu celé historie lezení v Yosemitech. Ve filmu se představí takové legendy jako např. Yvon Chouinard, Royal Robbins, Lynn Hillová, Alex Honnold a další.

 









Termíny