Academic café Zámek Žďár nad Sázavou: Proměny středověké krajiny

Kurzy, vzdělání, konference

Neformální přednášky a diskuse s odborníky u dobré kávy, které se konají v rámci vzdělávacího projektu Zámecká akademie. Těšíme se na vás v prostoru čajovny na III. zámeckém nádvoří hned vedle bývalé Šlechtické akademie.

Název přednášky: Proměny středověké krajiny v srdci státu posledních Přemyslovců

Přednášející: Doc. Mgr. Petr Hrubý, Ph.D.; Ústav archeologie a muzeologie, Filosofická fakulta, Masarykova univerzita v Brně

O přednášce

V přednášce si ukážeme několik archeologických příkladů proměn krajiny a přírodního prostředí v převratném 13. století. Zůstaneme přitom na Českomoravské vrchovině – území na periferii přemyslovského státu a v jeho srdci zároveň. Specifikem této hornatiny byla ložiska rud, díky kterým zažívalo České království v té době svůj vrchol produkce stříbra. To bylo krví v žilách středověkého obchodu i hospodářství a také hýbalo politikou. Jeho produkce však byla doprovázena znečištěním vody i půdy či bezohlednou devastací lesů jako zdroje stavebního dřeva a zejména paliva. Tyto jevy měly někdy až podobu lokální ekologické katastrofy. Jejich detailní poznání umožňují interdisciplinárně chápané archeologické výzkumy, při nichž mají významně slovo archeobotanika a geochemie.

O autorovi

Petr Hrubý působí na Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Dlouhodobě se věnuje počátkům osídlení Českomoravské vrchoviny především v souvislosti s montánní činností. Je autorem či spoluautorem několika publikací k tématu, naposledy v knize Metalurgická produkční sféra na Českomoravské vrchovině v závěru přemyslovské éry. V rámci úvodní přednášky představí výsledky své výzkumné činnosti ve spolupráci s archeobotaniky Petrem Kočárem a Liborem Petrem, geologem Karlem Malým a archeologem Jakubem Těsnohlídkem.

Vedle vědecké činnosti se věnuje také popularizaci, poslechnout si ho můžete např. zde:

Historie.cs – Les, naše zelené moře (ČT)

Les ve 13. století na Vysočině (ČRo)

Vstupné:

  • dobrovolné

Místo konání:

  • Zámecká čajovna (III. zámecké nádvoří)

Přehled všech setkání v Academic café:

Proměny středověké krajiny v srdci státu posledních Přemyslovců

Hrnčířství na Žďársku

Životní příběhy opatů žďárského kláštera v 17. století

Kontaktní osoba:

Kateřina Těsnohlídková

tesnohlidkova@zamekzdar.cz









Termíny