Večery S - Krystyna Skalická&Libor Heřman, Martin Kajaba trio, Diva Gilea

Hudba, alternative, folk, rock
Písničkářka, harmonikářka a loutkoherečka Krystyna Skalická pochází z Třince, žije v Praze. V jejich písních je slyšet folklor Beskyd, ale také šansonové nálady velkoměsta. Zpívá polsky, česky, slovensky a v těšínském nářečí. Zhudebňuje také ráda básně, např. I.M.Jirouse, S.Lavríka, R.Putzlacher-Buchtové. Její písně skvěle dotváří svou mistrovskou hrou na kontrabas Libor Heřman z Českých Budějovic. Společně vystupují od roku 2015, kdy se setkali při natáčení CD JEDEN TANiEC. Koncertují u nás, v Polsku a na Slovensku.

Osmnáctiletý hudebník, skladatel a textař Martin Kajaba si hudbu na své písně skládá sám a na textech spolupracuje i s jinými textaři. Studuje již čtvrtým rokem českobudějovickou konzervatoř, obor bicí nástroje. Hudební zkušenosti sbírá i v orchestru jihočeského divadla, kde se prohloubil jeho vztah k hudbě klasické. V současné době vystupuje v triu s Janem Meislem a Jiřím Výborným.

Písně dámské kapely Diva Gilea jsou plné příběhů, podbarvené zajímavou instrumentální složkou, se opírají o kořeny naší civilizace, ale zároveň jsou velmi nadčasové, plné citů a zajímavých interpretačních prvků. Pětičlenná Diva Gilea vznikla v roce 2018 a je pokračováním kapely Gaia. Nástrojové obsazení je velmi pestré, namátkou housle, keltská harfa, kontrabas, řada bicích a perkusivních nástrojů, vytvářejí hudební oporu písním, které vznikají od roku 2014 mnohdy pro čtyři hlasy.








Termíny