R3 Sandro Nebieridze

Hudba

Program koncertu spojuje jedno téma: sonáta. Nejmladší skladbou je První klavírní sonáta, jejímž autorem je interpret samotný – mladý gruzinský klavírista Sandro Nebieridze.

Sandro Nebieridze
Klavírní sonáta č. 1 c moll
Fryderyk Chopin
Klavírní sonáta č. 2 b moll op. 35
Sergej Prokofjev
Klavírní sonáta č. 8 B dur op. 84

Program koncertu spojuje jedno téma. Tím je „sonáta“, jedna z nejužívanějších hudebních forem napříč staletími. Nejmladší skladbou programu je právě První klavírní sonáta, jejímž autorem je interpret samotný. Sandro Nebieridze ji napsal ve svých čtrnácti letech. Skladba má pouze dvě věty s různými tonálními centry.
Chopinova Klavírní sonáta č. 2 b moll vznikla na zámečku George Sandové, kde skladatel pobýval přes léto 1839. Je považována za jedno z jeho nejpůsobivějších děl. Smuteční pochod byl přitom napsán už o dva roky dříve a do kompozice vložen jako třetí věta. Všechny části jsou ovšem výrazně kontrastní, každá má vlastní charakter, zároveň se však logicky doplňují.
Ve třetí části své válečné sonátové trilogie se Prokofjev pokusil překonat suverenitu předcházejících dvou sonát. A podařilo se mu to. Jde o monumentální dílo, formálně blízké symfonii, plné hlubokých filozofických myšlenek, které klade na pianistu enormní technické nároky.





Účinkují

Sandro Nebieridze – klavír





Kontakty

www.jfo.cz

Termíny