A3 Sibelius v rukou Aljony Bajevy

Hudba

 

Sólový part Sibeliova Koncertu pro housle a orchestr se řadí mezi ty nejnáročnější v houslové literatuře. Spolu s JFO jej předvede mladá oceňovaná houslistka Aljona Bajeva. Koncert povede v celém světě uznávaný Lionel Bringuier.

Jean Sibelius
Koncert pro housle a orchestr d moll op. 47
Henri Dutilleux
Metaboly
Petr Iljič Čajkovskij
Francesca da Rimini, fantazie pro orchestr op. 32

Koncert pro housle a orchestr finského skladatele Jeana Sibelia je jeho jediným koncertem pro sólový nástroj a orchestr. Volba houslí nebyla náhodná, Sibelius studoval hru na tento nástroj od raného mládí a dobře ovládal všechny jeho technické odchylky. Sólový part se právem řadí mezi nejnáročnější v houslové literatuře. Koncert se stal populárním až po 2. světové válce, dnes je nedílnou součástí repertoáru všech světových houslistů. K jeho věhlasu přispěl i fakt, že se od roku 1965 koná v Helsinkách mezinárodní Sibeliova houslová soutěž a povinnou skladbou třetího kola je právě tento koncert.
Dutilleux patří ke konzervativnějším skladatelům 20. století a Metaboly napsal v letech 1962–1964 ke 40. výročí Clevelandského symfonického orchestru. Dílo mělo premiéru v lednu 1965. Metaboly zaznamenaly okamžitý úspěch a zůstávají dodnes jedním z nejznámějších a nejuznávanějších děl tohoto skladatele.
Čajkovského hudba je stále milována pro svůj typický melancholický emoční náboj. Symfonická báseň Francesca da Rimini vznikla v říjnu 1876 a je inspirována pátým zpěvem Dantovy Božské komedie. Po třech týdnech komponování napsal Čajkovskij svému bratrovi Modestovi: „Psal jsem ji s láskou a zdařila se mi.“

 





Účinkují

Aljona Bajeva – housle
Janáčkova filharmonie Ostrava
Lionel Bringuier – dirigent





Kontakty

www.jfo.vz

Termíny