Zlatka Bartošková: Šansony mezi knihami

Hudba, blues, classical music
Zlatka Bartošková zpívá výhradně vlastní repertoár a píší pro ni současní čeští textaři, básnící a skladatelé, jako například Jarmila Hannah Čermáková, Ondřej Suchý, Petr Ožana nebo Jiří Toufar.

" Během první éry mého muzikantského života, jazzovo - bluesovém období, mi na textech tolik nezáleželo, hlavně, aby se něco dělo v muzice. Teprve šanson mě přivedl k poezii a důrazu na dobrý text s příběhem," říká ke svému repertoáru sama zpěvačka.

Dvorní textařkou" je básnířka Jarmila Hannah Čermáková, kterou se Zlatku pojí profesní i lidské přátelství. Z její dílny je titulní píseň CD Bílej kavalír, ale i řada dalších textů charakteristických především zvukomalebností a obrazotvorností. Inspiraci nachází ve staré Praze i kočovném světě cirkusáků (Žižkovský mikádo, Terezka z kamene, Gelsomina).
Jedním ze "srdcových textařů", který se už na vše bohužel dívá "shora", je básník z moravského Rousínova Josef Řičánek, který je ve svém výrazu stejně přímočarý, zemitý, zraněný a přitom milující život "prostý jako mléko s chlebem" jako Zlatka Bartošková. Jemu je také věnováno CD Kuřárna v blázinci, zároveň s ním vyšel stejnojmenný výběr z jediné Řičánkovy sbírky básní a písňových textů Cesty do kopce.
"Knížka Pepíkových básniček na mě doslova vypadla z knihovny. A od té doby mám pocit, že k sobě patříme, i když jsme se nikdy nepotkali. Když jsem natáčela píseň Kuřárna v blázinci, po prvních obavách jsem najednou cítila, jako by se na mě shora díval a vzal mě za ruku. A najednou to šlo samo...," vzpomíná Zlatka.
V současnosti vystupuje Zlatka Bartošková se šansonovým recitálem s písněmi z nejnovějšího CD Poklona uctivá za doprovodu piana, houslí a kontrabasu. Pravidelně koncertuje v kavárně Činoherního klubu Praha.

CD: 2012 Blues poslední naděje,
2013 Živá,
2014 Dáma s cigaretou,
2015 Bílej kavalír,
2017 Kuřárna v blázinci










Termíny