Dědictví pout zbavené na Invalidovně

Volný čas, Pro děti

Projekt Národního památkového ústavu má za cíl ohlédnout se za uplynulými 30 lety a ukázat, jak se tuto výzvu podařilo naplnit. Záměrně se soustředí na pozitivní příklady – v reprezentativní publikaci a výstavě představí 30 obnovených památek, které zastupují 30 různých památkových typů a problémů.


Desítky let zanedbávané kulturní dědictví patřilo spolu se zdevastovanou přírodou a krajinou k nejsmutnějším odkazům komunistického režimu. Stovky chátrajících, laxně opravených nebo i záměrně likvidovaných památek představovaly nejen svědectví o nekulturnosti reálného socialismu, ale také velkou výzvu do budoucna. Šlo o závazek ve výši stovek miliard korun, jehož podstata ale byla nevyčíslitelná.

Knihu i výstavu připravil autorský kolektiv složený převážně z „památkových garantů“, tedy lidí pohybujících se v běžné praxi a terénu. Vzniklo tak unikátní svědectví o tom, co dnešní praktická památková péče považuje za své úspěchy, které má smysl si ke 30. výročí sametového převratu připomenout.

Výstava byla v loňském roce zahájena ve  Vodárenské věži v Praze na Letné, pokud jste ji nestihli, budete mít možnost ji navštívit od 29. 5. 2020 v Invalidovně každý pátek, sobotu a neděli vždy od 10 do 16 hod

Publikaci k výstavě je možné zakoupit zde: https://bit.ly/3cfXMab

https://www.facebook.com/events/2498767680234886/









Termíny