Bitva u Jankova 1645

Volný čas, Pro děti

V sobotu 7. března budou na návrší na Habrovce mezi Jankovem a Ratměřicemi opět řinčet zbraně. Večer před tím, 6. března, „obsadí“ švédské vojsko votický klášter. Letos si připomínáme 375 let od nejkrvavější bitvy třicetileté války na našem území – bitvy u Jankova. Významnou událost evropských dějin si můžete připomenout i vy.

Pod rouškou tmy přitáhne v pátek 6. března v 19 hodin švédské vojsko do Votic. Na Komenského náměstí dojde k vypálení slavnostní salvy na zahájení akce, poté se vojsko průvodem přesune ke klášteru. I tady se bude střílet z palných zbraní. V refektáři bývalého kláštera bude program pokračovat sérií krátkých přednášek o třicetileté válce. Tyto přednášky odprezentují odborníci – reenactoři – historici a archeologové.

Sobotní část akce bude věnována připomenutí samotné bitvy. „Na jankovském náměstí dojde ve 13 hodin ke zformování vojsk, která potáhnou na bojiště na Habrovce. Následovat bude zformování a ukázka pohybu velké jednotky. Dojde i na dělostřelecké vystoupení a pietní akt s modlitbou za padlé a proslovy starostů. Vyvrcholením odpoledne bude od 15. hodin bitevní ukázka. Pokud počasí dovolí, najdete poblíž bojiště prodejní stánky s různými drobnostmi a rukodělnými výrobky. Za každého počasí bude pro návštěvníky připraveno občerstvení,“ zve Lenka Kavková z pořádajícího spolku Jankovští žoldáci.

Stejně jako před 375 lety, i letos bude platit známé pořekadlo „Dopadneš jako Kec u Jankova“ – když Švédové pod vedením generála Torstensona rozdrtí císařské vojsko, císařský polní maršál Götz padne a polní maršál Hatzfeld bude zajat.

Večer můžete v jankovském sále navštívit Šermířský ples. Historický oděv není podmínkou. Organizátoři plesu chystají zábavné vystoupení a soutěže, nebude samozřejmě chybět tanec a dobrá zábava.
Akci pořádá obec Jankov, spolky Jankovští žoldáci a Císařský regiment ve spolupráci s městem Votice, za podpory Středočeského kraje a Kraje blanických rytířů.





Účinkují

Jankovští žoldáci, Císařský regiment





Kontakty

www.blanik.net

Termíny