Přednáška Adolf Schwarzenberg a černý kontinent – Studijní centrum Český Krumlov

Volný čas


Srdečně zveme na přednášku Adolf Schwarzenberg a černý kontinent kastelána zámku Hluboká Martina Slaby, která se uskuteční v sobotu 25. ledna 2020 od 10.00 hodin ve Studijním centru Český Krumlov, na I. zámeckém nádvoří.

Přednášku z cyklu Schwarzenberský rok v Českém Krumlově pořádají Studijní centrum Český Krumlov a Schwarzenberská granátnická garda.

Anotace přednášky:

Mezi největší záliby významného českého podnikatele a mecenáše JUDr. Adolfa Schwarzenberga, posledního pána na Krumlově, patřilo vedle motorismu, filmu a šermu zcela jednoznačně cestování a lov. Ve 20. a 30. letech 20. století proto podnikl několik nákladných loveckých expedic na černý kontinent, přičemž kouzlu Afriky tento vévoda krumlovský propadl natolik, že si na náhorní plošině v Keni v roce 1933 pronajal na 999 let rozsáhlé pozemky a farmu, jež v následujících letech aktivně zveleboval – od vlastního sídla, po místní infrastrukturu. Vrcholem jeho stavební činnosti na africké půdě pak byla výstavba unikátní hydroelektrárny v pseudogotickém slohu, která v srdci divoké Afriky odkazovala na romantické rodové sídlo Schwarzenberků v Čechách, zámek Hluboká. Ze svých cest a dobrodružství JUDr. Schwarzenberg přivážel zpět do vlasti nejen pozoruhodné lovecké trofeje, ale i cenný přírodní a etnografický materiál, jímž byly obohaceny sbírky hned několika českých muzeí. Druhá přednáška v rámci cyklu „Schwarzenberský rok v Českém Krumlově“ bude věnována výpravám a aktivitám A. Schwarzenberga na černém kontinentě i historii vůbec prvního „dominia“ rodu Schwarzenberků na africké půdě.









Termíny