Schovanky

Hudba
Schovanky založil v roce 1971 Jan Krisťák Čapek jako 1. dívčí country kapelu v Evropě. Za dobu existence uskutečnily více než 4000 vystoupení, hrály téměř ve všech evropských zemích, ale i na Kubě a v Asii. Schovanky natočily několik desítek televizních vystoupení, pořadů a klipů, zahrály si v několika filmech a tel. seriálech.

Kapelou prošlo do dnešní doby 33 Schovanek. V prvních asi 9-ti letech hrály Schovanky pouze bluegrass. K zásadní změně dochází v letech 80-81, kdy odchází Jan Čapek, skupina mění nástrojové obsazení a začíná hrát moderní country. Zhruba v té době (r.1982) nastupuje do kapely ještě při studiu na Státní konzervatoři v Brně Věra Martinová. Po natočení svého 1. hitu "Malý dům nad skálou " Věra na podzim r. 1986 odchází na sólovou dráhu. V r. 1982 přišla též do kapely i 1. bubenice Schovanek Jana Marášková. Po delším působení ve skupině Michala Tučného se vrací ke Schovankám houslistka Věra Kočišová a do souboru přichází mladší sestra kapelnice Míly Solařové-Plochové basová kytaristka Alena Solařová. Tyto čtyři hudebnice tvoří dohromady základní kádr skupiny, který se od té doby nezměnil.

Od roku 1988 až do roku 1996 bylo možno kapelu u nás vidět a slyšet jen velmi vzácně, protože Schovanky hrály především v zahraničí s vyjímkou roku 1991, kdy k 20.výročí založení kapely uspořádaly Schovanky 1. Truck and Country festival u nás. Na velký Strahovský stadion se tehdy sjelo téměř 100 trucků z celé Evropy. Během třídenního trvání festivalu si na Strahově zahrálo několik desítek kapel od nás, ale i country kapely z Německa, Švýcarska, Rakouska, Francie a USA. Sobotní večerní galakoncert Schovanek, který natáčela Česká televize, sledovalo na stadionu více než 60 000 diváků.

Na svých cestách po světě se Schovanky potkaly na stejných pódiích s takovými hvězdami, jako např. Emmylou Harris, Stella Parton, Willie Nelson, ale i Karel Gott, a zazpíval si s nimi i Johnny Cash. Od poloviny 90. let spolupracovaly s Karlem Černochem a Karlem Zichem.








Termíny