Woodkid (FR)

Hudba
Francouzský hudební mág Woodkid okouzlí příští rok v květnu Prahu
Woodkid! Před šesti lety patřil jeho koncert k vrcholným zážitkům festivalu Colours of Ostrava - mohutné hymnické skladby, kde se prolínala elektronika s velkolepou smyčcovou hudbou a hypnotickým zpěvem, to vše za doprovodu působivých černobílých snových projekcí. A 28. května 2020 se představí tento francouzský hudební mág, který se prosadil i jako tvůrce vizuálně sugestivních videoklipů pro Mobyho, Katy Perry, Taylor Swift nebo Lanu Del Rey, naživo s kapelou v Praze. Do Fora Karlín přijede v rámci turné k nově připravované desce.
„Chci, aby lidé, kteří poslouchají mé skladby, získali pocit, že jsou hrdinové,“ řekl Woodkid před sedmi lety v době vydání své první desky Golden Age a udělal všechno proto, aby posluchači jeho přání podlehli. Obestřený lesy smyčců, za mohutných úderů bubnů a velkolepých fanfár dechů, nás ve skladbách Iron, Run Boy Run a I Love You uváděl hypnotickým hlasem do děje futuro-středověké fantasy Golden Age: Woodkidova „hledání nespoutaného malého kluka odmítajícího zestárnout uvnitř dospělého muže“.
Woodkidova elektro-akustická hudba má široký záběr a on sám neskrývá, jak hodně ho ovlivnili Nick Drake (ten prý ze všeho nejvíc), Leonard Cohen, Bob Dylan, Rufus Wainwright, Depeche Mode, Philip Glass, The Shoes a Vivaldi. Jako filmař a fotograf se zase hlásí ke Gus Van Santovi, Wes Andersonovi, Wimu Wendersovi a francouzské nové vlně na čele s Françoisem Truffautem a Jean-Luc Godardem. Z fotografů zmiňuje nejvíc „hledače neobvyklých míst“ Stephena Shoreho.








Termíny