Ještěže ty bitvy máme, vždyť se jinak nepotkáme... (oživené postavy na zámku Opočno)

Volný čas


Na vědomost lidu vznešenému i sprostnému dává se, že reji postav oživených při excursu opočenského zámku návratu se dostává. Thémy opočenské a historické pro potěchu oka i slechu návštěvníkova zinscenovány budou lůzou ochotnickou. Doporučují čtyři z pěti bílých paní!

Scénária útržky vícero napoví:

Móda historická k přetřesu přijde:

„…Odporná móda ty obrovské sukně – všechny ty konstrukce a obruče. Ale z praktického hlediska – dá se pod to vše leccos ukrýt. V případě zmíněné paní baronky kupříkladu poručík 5. hulánského pluku Jacques Dubois, když zahrozilo akutně „in flagranti“. Baron poručíka omotaného kolem manželčiných lýtek neodhalil, v daném salónu však ke konfliktu přesto došlo. Pod sukní se totiž skrýval již dvorní rada Pierre Lefaucheux…“

V zámecké „síni africké“ lovci zvířat dravé letory radou vypomoženo bude:

„… Milý pane kolego, proti útočícímu lvovi existuje jednoduchá obrana. Rozeběhnete se proti němu. A jste zachráněn…“

Nešťastný osud paní opočenské Kateřiny leckoho zasmuší:

„…A jak už tak v Opočně zvykem bývá, netrvalo dlouho a klepy se k němu donesly. Můj muž krutě svou pomstu vykonal! Šanovečkovi dal hlavu na špalku stít, mou chůvu zaživa zahrabat nechal a pro mne ten nejhrozivější trest vymyslil.…“

Příšeří komnat i živel zločinný zneužíti se pokusí k úkladům nekalým:

„… Ó děkuji. Byl bych převelice šťasten, kdyby bylo průchodné zbrojnici taktéž vybílit. Sice se osobně militáriím profesně nevěnuji, ale opočenská zbrojnice je natolik rozsáhlá, že za to bude dost i ve sběrných surovinách…“

Do prvního zámeckého řádu návštěvního nahlédne se:

„... Lidové vstupné? Dvě koruny to stojí. Takovej majlant. A pro děti, který z toho harampádí beztak nic nemaj´, 50 halířů..."

A historie hygieny opět chyběti nesmí – o ruské bani tentokráte povídání:

„....Už Kateřina Veliká nařídila kvůli zachování mravnosti oddělovat v páře obě pohlaví. Výjimku vstupu k ženám měli povolen pouze lékaři a malíři. Prý nikdy předtím ani potom nebylo v Rusku tolik umělců..."

Hlavně a především pak jednání koalice protinapolijónské LP 1813 na Opočně slavně konané:

„…Nikdy bych se nenadála, že se dožiji na Opočně takové slávy. Novinář Friedrich von Getz píše: „Co je Paříž, Vídeň, Berlín a Moskva proti Ratibořicům, Vopočnu a Jičínu. Zde se dělá světová politika…“

Vrcholem kusu pak bude přímo schůzka rakouského ministra Metternicha, pruského krále Bedřicha Viléma III. a ruského cara Alexandra I., v pojetí netradičním:

„… Ještěže ty bitvy máme. Vždyť se jinak nepotkáme…“

_________

REZERVACE DOPORUČENA! (Rezervace na tel.: 494 668 216)

Pozn.: Rezervované vstupenky je třeba si vyzvednout nejpozději 15 min. před začátkem prohlídky. Pokud tak z jakéhokoliv důvodu neučiníte, vaše rezervace zaniká a vstupenka bude prodána dalšímu zájemci!

Prohlídky začínají v: 18.00, 18.30, 19.00, 19.30, 20.00, 21.00, 21.30, 22.00, 22.30 a 23.00.

Během akce nebude možné v interiérech fotografovat!

UPOZORNĚNÍ: V souladu s výjimkou vlády ohledně koronaviru nebudou mít herci této akce roušky!

Délka prohlídky: cca 60 min.

Pro dětského diváka pořádáme podobnou akci s názvem "Pohádka na zámku".

Plakát ke stažení zde.

Na akcích může být správou zámku pořizován fotografický nebo filmový materiál (více zde). Změna programu a termínu vyhrazena.








Termíny