Mistři tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje

Výstava, Volný čas, Pro děti

Souborná výstava „Mistři tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje“ představuje současnou tvorbu řemeslníků a řemeslnic, kterým rada Plzeňského kraje v letech 2017–2019 udělila titul Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje. Udělování titulu vychází z dlouhodobé koncepce péče o tradiční lidovou kulturu v Plzeňském kraji a zejména nemateriální kulturní dědictví. V prvním roce byli tímto titulem oceněni ihned tři držitelé národního ocenění Nositel tradice lidových řemesel. Byli jimi Rudolf Volf z Kolovče v oboru hrnčířství, Miroslav Trefanec z Čínova v oboru kovářství a Josef Hrůza z Kyšic v oboru bednářství. Posledním ze čtyř oceněných se v roce 2017 (opět v oboru hrnčířství) stal Martin Volf z Kolovče. O rok později byli tímto titulem ocenění Jaromír Konrady z Plzně v oboru výroba tradičních chodských dud a dalších lidových hudebních nástrojů, drátenice Dana Soukupová z Ostromeče a Jan Šup, věnující se pletení z proutí, borovicových loubků a smrkových kořenů. Posledními doposud oceněnými se v roce 2019 stali Jiří Wallner v oboru tradičního stavebního kovářství, Jiří Kořený v oboru zhotovování soustružených hraček a betlémů a Marie Kopecká, věnující se výrobě krojů se zaměřením na oblast širšího Domažlicka.

Udělováním tohoto titulu se Plzeňský kraj snaží podpořit řemeslníky s trvalým pobytem na území Plzeňského kraje, kteří doposud ovládají výrobní postupy a technologie tradiční rukodělné výroby. Cílem souborné výstavy je seznámit návštěvníky s tvorbou všech oceněných řemeslníků a řemeslnic a současně s tím také s celým projektem „Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje“.
Vernisáž se uskuteční 13. února od 17 hodin, výstava potrvá od 14. února do 13. dubna 2020. Vstupné: plné 40,-- Kč, snížené 20,-- Kč.









Termíny