Den flamenka 2019 - oslavy mezinárodního dne flamenka v Praze

Volný čas, Hudba

Oslavte Den flamenka a užijte si španělský národní klenot v jeho nejrůznějších formách a podobách díky novému festivalu s mezinárodní účastí.

 

Dne 16. listopadu 2010 přidala organizace UNESCO flamenco na svůj seznam nehmotného kulturního dědictví a tento den byl prohlášen za Mezinárodní den flamenka. Česká republika se k tomuto svátku letos připojí již popáté.

 

Abychom na oslavy měli více času a představili flamenco v celé jeho pestrosti, barevnosti a temperamentu, naplánovali jsme celý program od čtvrtku 21. listopadu do neděle 24. listopadu 2019.

 

Nepopíratelný král v historii mužského flamenka, tanečník a choreograf – Antonio Gades – opustil flamenkový svět před 15 lety. Spolupracoval úzce s Pacem de Lucía, 
s režisérem Carlosem Saurou a také s tanečnicí Cristinou Hoyos. Ztvárnil hlavní mužské role v Saurovo filmech: Bodas de sangre (Krvavá svatba, 1980), Carmen, 1983 
a El amor brujo (Čarodějná láska, 1986).
 Věnujeme proto hlavní postor této osobnosti. Hlavní večer festivalu opanuje Jaoquín Grilo, současná taneční hvězda a ikona mužského flamenka, který má v krvi Gadesův taneční styl i charisma a svým představením mu vzdá hold.

 

V tomto roce se můžete těšit hned na několik zahraničních souborů: již zmíněné vystoupení Joaquína Grila (ESP) se svými muzikanty, premiéra projektu “Spící Carmen” tanečnic Irene Alvarez a Virginie Delgado (ESP), poctu Antoniu Gadésovi vzdá ve svém představení i madridský tanečník Alfonso Losa (ESP) a celý festival uzavře svým charismatickým hlasem zpěvák Pedro El Granaíno (ESP).

 

Mezi doprovodnými akcemi nebude chybět pestrá nabídka workshopů se španělskými lektory, besedy pro školy i veřejnost, oživení španělských restaurací živou hudbou a tancem, taneční školy otevřou své dveře veřejnosti, projekce filmů, výstavu tanečních fotografií, kurz španělské gastronomie nebo flamenkový bazar.



Více informací na webových stránkách www.denflamenka.cz.









Termíny