Adventní věnec

Volný čas, Kurzy, vzdělání, konference

Adventní věnec, jak již všichni víme, je tradičním symbolem adventu. Zkoušeli jste si ho ale vyrobit sami?
V našem kurzu s pomocí paní Arny to jistě zvládnete. Jak bude Váš věnec vypadat, záleží jen na Vaší fantazii. Tvořit se dá z různých materiálů a ozdobit ho můžete třeba tak, aby Vám ladil s Vaší výzdobou či stylem bydlení.

Přijďte si vytvořit svůj adventní věnec a nalaďte se na předvánoční čas adventu. Budete mít radost nejen z vlastního výrobku, ale uděláte radost i svým blízkým.

Kde: Květnice II, Devětsilová 406
Lektorka: Arna Vazačová
Cena kurzu: 800 Kč
Kdy: Neděle: 17. 11. 2019 (14:00 - 17:00)

Přihlášky přijímáme na emailu info@nauctesemalovat.cz, nebo na tel.čísle 777 255 101


Historie adventního věnce
Advent (adventus = příchod), je to začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky. Je to doba rozjímání a dobročinnosti. Dříve byla zároveň dobou postní. V západní tradici je dobou zklidnění. Tradice zapalování svíček vychází ze židovské tradice zapalováním osmi svící o svátcích Chanuka. Dříve byly věnce zavěšovány na stuhách, v poslední době jsou kladeny na stůl. Zapalování stále většího počtu svící vyjadřuje stupňující očekávání a radost.

Adventní neděle označujeme jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá.
První adventní neděle (železná), zapalujeme tzv. svíci proroků. Je památkou na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. Druhá adventní neděle (bronzová), zapalujeme tzv. svíci betlémskou, representuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. Třetí adventní neděle (stříbrná), zapalujeme tzv. svíci pastýřskou, která vyjadřuje radost z toho, že postní období je téměř u konce a adventní období dostává slavnostní ráz. Čtvrtá adventní neděle (zlatá), zapalujeme tzv. svíci andělskou, představuje mír a pokoj, může také připadnout na Štědrý den.

Kromě adventních věnců se vily i prosté věnce bez svící z různých rostlin a měly symbolický význam. Měly zajistit svému majiteli štěstí, lásku, zdraví a bohatství. Adventní věnec v dnešní době se svojí podobou vzdálil od podoby původní, ale má stále vyjadřovat zastavení, radost a očekávání.









Termíny