PLNĚNÍ SVATOMARTINSKÝCH VÍN

Volný čas

Nová mobilní plnicí linka společnosti BS vinařské potřeby bude 1. a 6. listopadu v areálu společnosti lahvovat mladá svatomartinská vína. Moderní lahvovací zařízení dokáže za den naplnit až 17 tisíc lahví.

Jedenácti tunový návěs kamionu ukrývá technologie zabezpečující celý proces lahvování.  Ten zahrnuje také sterilizaci lahví ozónem. Do takto připravených lahví je poté plněno víno šestnácti jehlovým systémem. Linka dosycuje vína oxidem uhličitým a uzavírá lahve vybraným uzávěrem. Nová linka umožňuje plnění všech standardních typů lahví do výšky 353 mm i speciální lahve určené pro slámová a ledová vína.

 

Minimální objem jedné šarže určené k plnění představuje 350 litrů, celkově je nutné na jednom místě nalahvovat alespoň 6 000 litrů vína.

 

Aby si víno i po nalahvování zachovalo svou kvalitu je důležité ověření jeho stability. Krystalickou, bílkovinnou a nyní už i mikrobiologickou stabilitu mohou vinaři u svého vína zjišťovat pomocí laboratorních rozborů v akreditované BS laboratoři. Ta nově disponuje i specializovaným mikrobiologickým pracovištěm. Mikrobiologicky nestabilní vína, která obsahují větší množství kvasinek, mohou při dalším lahvování kontaminovat i mikrobiologicky stabilní vína. Proto je velice důležitá správná sanitace a hygiena před lahvováním i v jeho průběhu. Účinnost sanitace v provozu konkrétního vinařství dokáže laboratoř ověřit pomocí stěrové metody. Zajištění 100% mikrobiální stability při plnění BS mobilní plnící linkou zaručují pravidelné kontroly. Testovány jsou vzorky odebírané v průběhu celého procesu plnění.

Oblíbenou službou u vinařů představují laboratorní rozbory Svatomartinských vín. BS laboratoř u nich analyzuje obsahu alkoholu, cukru, titrovatelných kyselin a oxidu siřičitého. Tyto analýzy tvoří povinnou součást přihlášení vín k hodnocení, respektive k udělení známky "Svatomartinské 2019".

Více informací na www.vinarskepotreby.cz









Termíny