Barokní slavnosti FESTE TEATRALE na zámku Valtice

Volný čas, Pro děti


S omezeným rozpočtem, ale o to s větším nadšením srdečně zveme na VI. ročník festivalu barokních radostí Feste Teatrale na valtickém zámku.

Letošní okleštěný rozpočet nás přinutil uspořádat šestý ročník barokního festivalu Feste Teatrale v mimořádně omezeném repertoáru. Chybějící finanční prostředky na nákladnější program vynahradíme pozitivní atmosférou a netradičními zážitky všem příchozím. Zámecký areál bude slavnostně vyzdobený a netradičně bude k nahlédnutí Zimní jízdárna, jeden ze tří největších historických sálů v České republice. Volně přístupná bude také barokní kaple, senzační ukázka ryzího baroka, kde budou probíhat koncerty a komentované prohlídky. Koncerty a prohlídky nabídne také zámecké divadlo, návštěvníci mohou vidět také výměny kulis a repliku barokní mašinerie. Koncerty rozezvučí i samotné srdce zámku, vnitřní nádvoří, kde od 17 do 21 hodin zahraje cimbálová muzika k tanci či poslechu se sklenkou vína. Tradičním vrcholem Feste Teatrale bude barokní ohňostroj za zámkem, kterým se opět zapojíme do celorepublikové Hradozámecké noci. 

Historické kostýmy - Ateliér Šáruš History Fashion

PŮJČOVNA HISTORICKÝCH ODĚVŮ ateliéru ŠÁRUŠ HISTORY FASHION

V Bílém sále na zámku Valtice bude otevřena půjčovna historických oděvů, které si zde budou návštěvníci moci nejen vyzkoušet, ale také zapůjčit. A zážitek z návštěvy barokního zámku tak budete mít ještě intenzivnější! Pomocí nádherných historizujících oděvů z 18. století se můžete v prostředí exteriéru zámku a zámeckého parku cítit jako šlechtic nebo třeba jako královna Marie Antoinetta. 

Historické kostýmy - Austriadine Burg nebst Gemahl (Rakousko)

Zámecká barokní kaple
  • 10:00 komentovaná prohlídka - mimořádně zdarma
  • 11:00 komentovaná prohlídka - mimořádně zdarma
  • 12:00 komentovaná prohlídka - mimořádně zdarma
  • 12:30 varhanní koncert - Petr Vacek - skladby J. K. Kuchaře, J. Kriegera, J. Podprockého, Mikuláše z Krakowa, J. S. Bacha a J. M. Spergera (barokní skladatel a rodák z Valtic), improvizace
  • 13:00 varhanní koncert Petr Vacek - skladby J. K. Kuchaře, J. Kriegera, J. Podprockého, Mikuláše z Krakowa, J. S. Bacha a J. M. Spergera (barokní skladatel a rodák z Valtic), improvizace
  • 13:30 komentovaná prohlídka - mimořádně zdarma
  • 14:00 varhanní koncert Petr Vacek - skladby J. K. Kuchaře, J. Kriegera, J. Podprockého, Mikuláše z Krakowa, J. S. Bacha a J. M. Spergera (barokní skladatel a rodák z Valtic), improvizace
  • 14:30 — 15:15 koncert varhany Robert Hugo +  zobcová flétna Kristýna Sommerová
  • 15:30 komentovaná prohlídka - mimořádně zdarma
  • 16:00 varhanní koncert - Petr Vacek - skladby J. K. Kuchaře, J. Kriegera, J. Podprockého, Mikuláše z Krakowa, J. S. Bacha a J. M. Spergera (barokní skladatel a rodák z Valtic), improvizace
  • 16:30 komentovaná prohlídka - mimořádně zdarma
  • 17:00 varhanní koncert - Petr Vacek - skladby J. K. Kuchaře, J. Kriegera, J. Podprockého, Mikuláše z Krakowa, J. S. Bacha a J. M. Spergera (barokní skladatel a rodák z Valtic), improvizace
  • 17:30 — 18:10 koncert varhany + zpěv (Veronika Vojířová, Badárová, Jan Hajič)

 

Komentované prohlídky zámecké kaple budou v časech 10:00 do 17:00. Vstup na prohlídky i koncerty v kapli je zdarma.

Vnitřní nádvoří

Od 10:00 do 17:00 bude na zámeckém nádvoří hrát na harfu Eva Kotrlová a od 17:00 - 21:00 zahraje cimbálová muzika Kyjovsko. Vstup na nádvoří je zdarma.

  • 10:00 hra na harfu Eva Kotrlová
  • 11:00 koncert Veronika Vojířová (soprán), Jan Hajič (cembalo)
  • 11:30 hra na harfu Eva Kotrlová
  • 12:00 koncert Jakub Kydlíček (zobcové flétny), Jan Hajič (cembalo)
  • 12:30 hra na harfu Eva Kotrlová
  • 13:00 hra na harfu Eva Kotrlová
  • 14:00 hra na harfu Eva Kotrlová
  • 15:00 hra na harfu Eva Kotrlová
  • 16:00 hra na harfu Eva Kotrlová
  • 17:00 - 21:00 cimbálová muzika Kyjovsko

Zámecké knihkupectví s poetickým posezením mezi knihami nebo přímo na nádvoří bude otevřeno 10:00 - 21:00. V časech 14:00, 15:00 a 16:00 zde bude probíhat čtení pohádek pro děti, předčítá Kateřina Honová, vstup zdarma.

Na nádvoří bude možnost zakoupení občerstvení, prodloužený provoz bude mít také zámecká čokoládovna.  

Hlavní prohlídkový okruh nabídne prohlídky zámku budou od 9:00, poslední prohlídka vychází v 17:00. Prohlídky budou zpestřeny o hru na harfu v podání Kateřiny Stěpánkové a zpěv Alexandry Vostrejžové. Vstupné činí 200 Kč pro dospělé a 140 Kč snížené pro děti či seniory.

Nový okruh Knížecí byt: Apartmán knížete Františka I. z Liechtensteinu je možné navštívit od 9:15, poslední prohlídka je v 17:50. Komentované prohlídky jsou zpoplatněny dle platného cenového výměru. 

Zámecké divadlo
  • 10:00 komentovaná prohlídka - mimořádně zdarma
  • 11:00 komentovaná prohlídka - mimořádně zdarma
  • 15:00 komentovaná prohlídka - mimořádně zdarma
  • 16:00 - 16:45 Komorní soubor Akademie staré hudby Camerata Brunensis Veronika Vojířová (soprán), Jakub Kydlíček (zobcové flétny), Jan Hajič (cembalo) - André Campra (kantáta Arion), Henry Purcell (Lord, what is man), J. S. Bach (Höchster, mache deine Güte, z kantáty BWV 51 Jauchzet Gott in allen Landen), G. P. Telemann (Hemmet den Eifer) součástí bude také výměna kulis

Prohlídky zámeckého divadla i koncert jsou přístupné zdarma.

Zámecká vinotéka

V pátek 28. srpna od 16.00 do 20.00 hodin a v sobotu 29. srpna od 11.00 do 18.00 hodin budou ve vinotéce v přízemí hlavního paláce probíhat komentované degustace vín VOC Valtice. Platí se konzumovaná vína. 

Výstava kostýmů z filmu Marie Terezie v sálech na vnitřním nádvoří je přístupná v čase 10:00 až 17:00, vstupné na výstavu je 70 Kč pro dospělé, 50 Kč pro děti a seniory.

Louka za zámkem

Za zámkem bude od 10:00 do 17:00 vystupovat mladé hudební duo. Lucie Pokorná zpívá za kytarového doprovodu Barbory Mludkové a na programu budou písně z pohádek. Od deváté hodiny večerní rozzáří oblohu slavnostní barokní komponovaný ohňostroj.

21:00 Barokní ohňostrojná fantazie
OD ZEMĚ AŽ KE HVĚZDÁM
1./ Obraz SEN

Zlá temnota opouští oblohu. Malá stříbrná světýlka blikají na horizontu nočního obrazu.
Kometové chvosty a gejzíry jisker probouzí lidskou fantazii.
Objevují se první barevné skelety.

2./ Obraz NEBESKÉ VÍLY

Probouzejí se nebeské víly. Točí se a pískají v divokém rytmu svištivých větrů.
Ohňová slavnost začíná. Pojďte blíže a radujte se s námi.

3./ Obraz NADĚJE

V hloubi hvězdných plání hledáme klid a naději. Svítivá světýlka a hvězdičky vyprávějí svůj příběh.
Je barevný plný lásky a citu. Přijměte ho a prožijte si své štěstí.

Hudba k ohňostroji - Franz Xaver Richter, výběr ze Sinfonia No. 52 in D.

FESTE TEATRALE a především jeho podvečerní program a slavnostní komponovaný barokní ohňostroj je součástí celorepublikové HRADOZÁMECKÉ NOCI.

Jízdy kočárem zámeckým parkem

V čase 11:00 až 16:30 probíhají jízdy kočárem, stanoviště je za zámkem u zámecké louky, jízda se platí u kočího. 

FESTE TEATRALE 2020 podpořili

 

Vstup do zámeckého areálu je volný. 

Změny programu vyhrazeny.

Doprovodný program 11:00 - 20:00 Parní jízdárna Roberta Huga aneb Dětská železnice našich pradědečků

Letošní ročník Feste Teatrale bude netradičně a výjimečně obohacen o výstavu plechových vláčků, která potěší děti i dospělé a která bude stejně volně přístupná. Návštěvníci zde uvidí nejen prostory Zimní jízdárny valtického zámku, která patří mezi tři největší historické sály v celé České republice, ale především výstavu plechových modelů parních lokomotiv z let 1915 až 1930. 

Zimní jízdárna

V sobotu 29. srpna bude mimořádně pro veřejnost otevřen prostor Zimní jízdárny, vstup zdarma.









Termíny