Valdštejnova smrt, scénické vystoupení na Bezdězu

Volný čas, Pro děti


Vystoupí skupina scénického šermu a divadla BIBUS SPIRITUS Časy vystoupení:    11,00  -  13,00  15,00  PROGRAM VYSTOUPENÍ:

Valdštejnova smrt

Svou kariéru zahájil jako prostý voják, ale ve službách císaře Ferdinanda II. vystoupal až na samý vrchol moci. Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna, vrchní velitel císařských vojsk, frýdlantský vévoda a říšský kníže, generální hejtman v Baltickém a Oceánském moři, se neohlížel nikdy na nic a na nikoho. Shromáždil ohromné bohatství, vysoko převyšující císařovo jmění. Nikdy neztratil žádnou bitvu. Porazila ho až závist jeho vlastních spojenců – a strach, který budil v samotném císaři.

Bibus znamená latinsky pijáci. Spiritus  je dle výkladového slovníku vůdčí duch, inspirátor, hlavní hybatel, „duše“ nějaké činnosti. Ve volné překladu pak znamená spojení obou slov „pijáci ducha“, tedy pijáci jakýchsi  idejí, které nás všechny spojují a dávají našemu snažení vnitřní smysl. V této souvislosti bych rád připomněl arkánu 21, kterážto říká: „Jsme stvořeni na tomto světě, abychom mohli tvořiti světy nové.“ Tedy tak v jistém smyslu činíme. To je Bibus Spiritus.
Bibus Spiritus je spolek šermířů, amatérských divadelníků, tanečníků a koňáků, milovníků historie a romantiky. Všechny nás spojuje emotivní náklonnost k fenoménu české hradní architektury a existenciální potřeba čas od času aktivně setrvávat v prostoru nesoucímu pečeť věků minulých. Dýchat atmosféru hradního nádvoří prosvíceného měsíčním svitem a návštěvníkům vyprávět  příběhy, které ukryté pod zemí vyvěrají, jak prameny v české krajině, to je svět, který nás okouzlil. I my mu dáváme kousek své duše.  

 

Meč 

 









Termíny