Bezdězský bluegrass a country festival

Volný čas, Pro děti


Již VII. ročník bezdězského bluegrass a country festivalu. Koncert kapel Red Leaf, Trativod, P. Bratršovský, Blackout, Lužická tráva, Od plotny skok-lady grass.   Hudební vystoupení od 10 hod. do 18,00 hod. Po úspěšném loňském festivalu vystoupí na Bezdězu další BLUE GRASS, COUNTRY A FOLKOVÉ skupiny  a budou návštěvníky  bavit po celý den! Program: 10,00-11,00 Od plotny skok      11,30-12,30          Red Leaf 13,00-14,00    14,30-15,30   Lužická tráva 16,00-17,00 17,00-18,00   

RED LEAF BLUEGRASS - BAND FROM THE MONKEY MOUNTAINS

Kapelu založili kolem roku 2007 bratři Křivánkovi, kteří po shlédnutí koncertu kapely Sunny Side zahodili trubku a bicí a rozhodli se, že by mohli hrát bluegrass. Tomáš koupil kontrabas a Martin banjo. Časem sehnali hráče na mondolínu a kytaru. Společně začali hrát Greenhorny, M. Tučného, Cop a čím dál více se blížil k tradičnímu bluegrassu hranému muzikanty Flatt & Scrugss, Osborne Brothers a dalšími.
Postupem času se sestava mírně měnila a ustálila se v roce 2009. To je rok, kdy začíná tvořit vlastní tvorbu, na kterou se dnes naplno zaměřuje. V současné době hrajeme převážně vlastní tvorbu s českými texty. Od roku 2010 pořádáme vlastní BG minifestival Na Horovně, který se koná koncem července v Dubičné u Úštěka.

TRATIVOD Je hudební skupina hrající žánrově na pomezí Country, Old time, Hillbilly music a Bluegrass. Hrajeme výhradně na akustické nástroje. Nástrojové složení je bluegrassové; mandolína, kytara, housle,  clawhammer banjo a kontrabas. Zpěv je postaven spíše na hillbilly než na vyumělkovaném projevu. Některé písně jsou, po starém horalském stylu, doprovázeny pouze houslemi a banjem. Myslíme si, že naše kapela se díky  Old time - Bluegrassovému  zvuku odlišuje od ostatních skupin v žánru. Písně, které hrajeme, jsou melodické a často i svádí k tanci. Snažíme se napodobit autentický charakter písní, a proto často zpíváme v angličtině. Přesto tu a tam vsadíme i na veselos a vtipnost  českých textů.

BLACKOUT BLUEGRASS BAND : MÍRA HODINÁŘ - mandolína A zpěv. Dlouholetý hráč na mandolínu zn. Váňa, Zpěvák a vokalista. Kapelní bavič. VOJTA HONZÍK - dobro A zpěv. Zkušený hráč na dobro a zpěvák. Hraje na dobro Meredith.  JINDRA PRYL - kytara Hraje na kytaru Martin. Po 16 letech se vrátil z New Yorku. Bohužel i s tamním časem. ŠTĚPÁNKA LOSENICKÁ - zpěv Hlavní zpěvačka kapely.  Do kapely přichází jako poslední.  Svým entuziasmem baví kapelu. STANDA LOSENICKÝ - kontrabas A zpěv Textař kapely. Hraje na 4/4 kontrabas.  Má na starost kapelní oficiality. JIRKA TINKA  - banjo A zpěv Dlouholetý hráč na banjo, vokalista a textař. ► LUŽICKÁ TRÁVA - LUSATIAN GRASS Pocházíme z České Lípy, města na severu Čech blízko česko-německo-polských hranic v Lužických horách. Narodili jsme se a vyrostli zde, cítíme tu své kořeny a doufáme, že toto místo nikdy neopustíme. Naše kapela existuje už 20 let, během kterých se vystřídalo v jejím obsazení několik lidí. V současné době hrajeme ve třech: Karolina Stránská – mandolína, zpěv, Tomáš Kejklíček – banjo, kytara, zpěv, Miloš Macháček – basa, zpěv. Píšeme, skládáme a aranžujeme převážně naše vlastní věci, vlastní písně, gospely a instrumentální kusy, protože věříme, že pouze takové úsilí vytváří jedinečný, typický, originální a autentický zvuk, kterým by se každá skupina měla prezentovat posluchačům. Kopírování skladeb jiných autorů je nepřijatelné. Inspiruje nás tradiční i současné americká folková hudba, obzvláště ta, která pochází z apalačské kulturní oblasti. Podstatnou součástí našeho repertoáru je vokální gospelová muzika, ovlivněná bělošskou evangelickou tradicí. ► OD PLOTNY SKOK - LADY GRASS O kapele Dámská bluegrassová kapela 

Vznik kapely se datuje do léta roku 2006. Tehdy jsme začínaly v šestičlenném složení, asi za rok se s námi rozloučila jedna ze dvou kytaristek. Hudební vkus kapely se utvářel ruku v ruce s jejím instrumentálním vývojem. Nakonec se usadil na pomezí žánrů bluegrass a "ladygrass". Toliko na vysvětlenou, že "ladygrass" je termín, kterým označujeme to, jak hrajeme a jedná se vlastně o dámský bluegrass.

Těžište kapely se opírá především o tří i čtyřhlasé vokály. Repertoár tvoří melodie zahraničních interpretek jako A. Krauss, R. Vincent, C. Lynch, D. Ulisse, C. Hassler doplněné o vlastní české texty. V současné době jej obohacujeme také o skladby zcela autorské.

Můžete si poslechnout některé ukázky z youtube.com, odkazy na některé z nich naleznete po kliknutí na odkaz "celý příspěvek" v dolní části obrazovky.

Naleznete nás též na sociální síti Facebook https://www.facebook.com/pages/Od-plotny-skok/125422217493124?fref=ts

... vaše děvčata "od plotny"









Termíny